Belöningen efter succén: 132 milj

FOTBOLL

Miljonregn efter EM-succén: ”Positivt för samhället”

Succé på planen.

Nu kan Island även jubla över 132 miljoner kronor i prispengar, enligt DI.

– Till och med presidenten sa att det här får positiva effekter för samhället i stort, säger Lars Lagerbäck.

Att det är fotbollsfeber på Island har inte undgått någon.

Och efter åttondelsfinalavancemanget mot England kan det isländska fotbollförbundet nu jubla över hundratals miljoner i inkomster, enligt Dagens Industri

”Betyder mycket för hela landet”

Uefa höjde inför mästerskapet prispengarna då turneringen utökades från 16 till 24 lag från 1,8 miljarder kronor vid EM i Ukraina/Polen 2012 till 2,8 miljarder i år.

Bara att ta sig till EM ger nationerna 75 miljoner kronor och efter de isländska framgångarna i gruppspelet och mot England har landslaget dragit in 14 miljoner euro, drygt 132 miljoner kronor, hittills under EM-slutspelet.

– Fotbollsmässigt är det i jämnhöjd med det bästa vi gjorde i det svenska landslaget. Men det är klart att det känns ju mer eftersom vi är en underdog men också vad det betyder för hela landet. Till och med presidenten sa att det här får positiva effekter för samhället i stort. Har man bidragit till det så blir man ännu gladare, sa Lagerbäck till SVT efter 2–1-segern mot England.

250 miljoner vid EM-seger

Om Lars Lagerbäcks landslag skulle upprepa bragden mot England med ytterligare en skräll i kvartsfinalen mot värdnationen Frankrike skulle Island belönas med drygt 40 miljoner kronor.

Skulle man dessutom gå hela vägen och vinna hela EM kan det isländska fotbollförbundet räkna med prispengar på totalt en kvarts miljard kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uefa

Island