Kan spela match redan nästa helg

FOTBOLL

”Har kontakt med förbundet om detta”

Foto: Spelare i Chapecoense som inte fanns med på olycksplanet under en minnesceremoni.

Klubben är i spillror efter flygkraschen.

Mycket talar ändå för att säsongens sista ligamatch kommer genomföras.

– Kan vi lösa det rent praktiskt och göra det till en fin ceremoni så är vi positivt inställda till det, säger Chapecoenses vicepresident Ivan Tozzo.

Fotbollsvärlden är fortfarande i chock efter den flygkrasch som kostade 71 människors liv, varav 19 av dem fotbollsspelare i det brasilianska högstaligalaget Chapecoense.

Laget var på väg till Colombia för sin största match någonsin – en Copa Sudamerica-final mot Atlético Nacional – när planet kraschade.

Copa Sudamerica-finalen kommer inte att spelas.

Men Atlético Nacional vill att Chapecoense ska koras som mästare.

Däremot kan den sista ligamatchen – planerad till den 11 december, alltså nästa söndag – bli av.

Kan bli en ceremoni

Det brasilianska fotbollförbundet har under onsdagen kontaktat Chapecoense för att se hur de ställer sig till den eventuella matchen (hemma mot Atlético Mineiro).

Svaret de fick var att Chapecoense kan tänka sig att spela.

En lösning som diskuteras i detta nu är att spela med juniorlaget och göra matchen – vars sportsliga resultat förstås kommer vara av mer akademisk betydelse – till en ceremoni för att hedra de avlidna.

– Jag har pratat med Marco Polo Del Nero (förbundets president). Han var försiktig i sitt närmande och sa att om matchen ska spelas så ska den spelas på våra villkor och för att hedra offren. Jag svarade att vi kan få ihop elva spelare. Vi har inte fattat något beslut, men förbundet är villiga att hjälpa oss anordna en stor ceremoni i klubbens ära, säger Chapecoenses vicepresident Ivan Tozzo enligt Globo.

Ska utreda frågan

Sedan tidigare har flera av Brasiliens största klubbar skrivit ett öppet brev till förbundet där de föreslår att Chapecoense ska bli immuna från att åka ur serie A i tre år framöver.

Förbundet har nu svarat att de ska diskutera frågan nu i december månad.

Klubbarna har också föreslagit att Chapecoense ska få låna spelare av dem gratis.

Detta har förbundet redan nu ställt sig positiva till, skriver Globo.

ARTIKELN HANDLAR OM