Mejla

Kalle Karlsson

Kalle Karlsson: Han bör vinna Aftonbladets Guldbollen

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara dagar kvar till Fotbollsgalan.

Sportbladets profiler tycker till om vem de tycker ska vinna Guldbollen.

Först ut: Kalle Karlsson.

I Sverige har vi länge vetat att Robin Olsen har en hög nivå i sig.

Efter det här året vet omvärlden samma sak.

Med VM-framgången och succén i Serie A har skåningen etablerat sig som en av Europas bästa målvakter

Det är möjligt att det finns tio, kanske 20 eller 25 målvakter, i världen som är bättre. Skillnaderna mellan spelare 11–25 på en sådan lista är så små att det blir en fråga om tycke och smak.

Det väsentliga är detta: Robin Olsen har gått från att vara en bra svensk landslagsmålvakt till att vara en riktigt, riktigt bra målvakt av internationellt snitt. Hans insatser i VM var formidabla. Hade Sverige tagit sig förbi kvartsfinalen hade han mycket väl kunnat bli uttagen i världslaget.

När Roma sålde fantomen Alisson till Liverpool i somras för 900 miljoner kronor var sportchefen Monchi övertygad: Ersättaren som var kapabel att fylla ut handskarna efter brassen var en svensk från FC Köpenhamn.1 av 4 | Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Robin Olsen har alltid haft grundegenskaperna för att bli en toppmålvakt. Men det är många som har. Det är krävs något speciellt, ett lugn och en speciell aura, för att klara att vakta målet i de största europeiska klubbarna, där kraven är som tuffast.

Robin Olsen har grejat det. Han har hanterat övergången till Roma och Serie A på ett imponerande sätt. Han hyllas av lagkamraterna och den italienska pressen.

28-åringen är numera en av ligans bästa målvakter, en liga som alltid varit känd för att ha framstående målvakter. Med hjälp av Romas målvaktstränare Marco Savorani har den svenske landslagsstjärnan i höst utvecklat spelet med fötterna, från att vara stabil och pålitlig, till att kunna användas som ”sweeper-keeper”. Kan Robin Olsen spetsa den delen ytterligare är han bra nog för att bli aktuell för de allra största klubbarna.

Av: Kalle Karlsson

Publicerad: