”Skulle kännas bra och rätt att göra nåt”

Landslaget vill hedra Labinot Harbuzi

Reporter: Andreas Käck, Malin Wahlberg, Simon Bank

Publicerad:
Uppdaterad:

KALININGRAD/STOCKHOLM. Labinot Harbuzis dödsfall har chockat Fotbollssverige.

Nu vill Blågult hedra honom på tisdag, då man möter Slovakien i en träningsmatch på Freinds Arena.

– Det skulle kännas bra och rätt att göra något, säger Mikael Lustig.

Timmar före Nations League-mot Ryssland skakades Fotbollssverige av den tragiska nyheten att förre Malmö FF- och U21-landslagsspelaren Labinot Harbuzi avlidit, bara 32 år gammal.

Flera av dagens A-lagsspelare var lagkamrater med Harbuzi under U21-EM år 2009 och var märkbart tagna av beskedet.

– Killarna som kände honom var så klart ledsna. Självklart är vi alla väldigt ledsna, och det är oerhört tragiskt, säger förbundskapten Janne Andersson.

”Oerhört tufft”

Mikael Lustig var en av dem som spelade med Harbuzi i U21-EM 2009. Efter 0–0-matchen mot Ryssland berättar han om chocken.

– Man vet aldrig hur man ska reagera när något sådant händer. Först är det en chock, sedan en oerhörd ledsamhet. Man tänker så klart speciellt på hans nära och kära. Nä, det var tufft att höra, säger Lustig.

Jimmy Durmaz var lagkamrat med Harbuzi i Malmö FF.

– Jag var nära honom i Malmö och även en period efter det. Vi hade tät kontakt. Det är sorgligt. Jag kommer att minnas honom som en fantastisk människa. Han var alltid glad, alltid hjälpsam. Det spelade ingen roll vilken tid på dygnet man ringde honom, han var alltid där och ställde upp för en, säger Durmaz.

”Skulle kännas rätt”

Blågult spelade inte med några sorgeband i Nations League-matchen mot Ryssland. Men på tisdag möter man Slovakien i en träningsmatch hemma på Friends Arena – och då vill landslaget hedra Harbuzi.

– Det tycker jag absolut vi ska göra och jag tror nog vi kommer göra det. Om vi inte gör det så är det något fel. Vi får se vad förbundet kan göra och inte göra, men någonting kommer det att bli, säger Durmaz.

Var det snack om att göra något redan nu i matchen mot Ryssland?

– Det var så tätt inpå så det gick inte att göra något vettigt ända. Men det är bra att vi har en match på tisdag så att vi kan hedra – och framförallt hylla – honom på ett fint sätt, säger Durmaz.

Mikael Lustig fyller i:

– Så klart har vi pratat om det. Vi får se vad förbundet säger, men så klart att det skulle kännas bra och rätt att göra något, säger Lustig.

Vad skulle du vilja göra?

– Vet inte riktigt men … sorgeband. Ta upp vilken fantastisk människa Labinot var, säger Lustig.

Labinot Harbuzi
Foto: ARNE FORSELL / © Bildbyrån
Labinot Harbuzi
Publicerad: