Ryska dopningsskandalen

Chelsea FC dras in dopningsskandalen

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Klubben finansierade presidentens valkampanj

Internationella friidrottsförbundets (IAAF) president Sebastian Coe ifrågasätts som ledare efter avslöjanden om systematisk dopning i Ryssland och misstankar om en mörkläggning från IAAF:s sida.

Nu avslöjar Daily Mail att Coes egen presidentvalskampanj finansierades av pengar från Chelseas fotbollsklubb.

Ägd av ryssen Roman Abramovitj.

Förre IAAF-ordföranden Lamine Diack greps i början av november misstänkt, tillsammans med före detta chefen för antidopningsenheten på det internationella förbundet Dr. Gabriel Dollé och sin son Papa Diack, för utbredd korruption där man påstås ha tagit emot pengar för att "ta bort" positiva dopningsprov.

Diskuterade mörkläggning

Sedan dess har alla frågat sig vad Diacks ersättare på presidentposten Sebastian Coe egentligen visste? Britten var vice ordförande för förbundet från 2007 fram tills i år när han i augusti valdes till ny president.

Sedan dess har Ryssland stängts av från allt tävlande tillsvidare sedan Wada avslöjat att det förekommit systematiskt dopning i landet. På tisdagen publicerade franska Le Monde i sin tur ett email från Coes högra hand, vice generalsekreteraren Nick Davies, till marknadschefen Papa Massata Diack där de den 19 juli 2013 diskuterade hur positiva ryska dopningsprov skulle hemlighållas till efter VM i Moskva 22 dagar senare.

Sebastian Coe har förnekat kännedom om såväl mailet som den stora ryska dopningsskandalen men nu väcks nya frågor kring 59-åringen och hans neutralitet i frågan. Detta då Daily Mail avslöjar att Coes kampanj inför presidentvalet i augusti delvis finansierades av den engelska fotbollsklubben Chelsea.

”Glada att kunna hjälp honom”

Enligt tidningen bekräftar en högt uppsatt representant för Coe, tillika känd Chelsea-anhängare, att han fick 2,6 miljoner kronor från klubben till kampanjen. Något som bekräftas av Chelsea.

– Vi har länge åtnjutit stöd från honom och var glada över att kunna hjälpa hans kandidatur, säger klubben i ett uttalande.

Chelsea ägs av ryske miljardären Roman Abramovitj, som även har nära kopplingar till den statliga ryska idrotten. Abramovitj hjälpte till att betala förre förbundskaptenen i fotboll Fabio Capellos lön och 49-åringen hade även en central roll i den lyckade kandidaturen till fotbolls-VM 2018.

Enligt Daily Mail togs beslutet att stödja Coe av Chelseas styrelse, utan direkt inflytande från Abramovitj. Stödet väcker trots det nya frågor kring Sebastian Coe och lämpligheten i att IAAF-presidenten nu har stort inflytande på bestraffningar för den ryska dopningsskandalen.

Läs mer om Sebastian Coe – mannen som ska rädda friidrotten

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Så skyddades de dopade inför VM

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryska dopningsskandalen

Sebastian Coe

Chelsea FC

Wada

IAAF, International association of athletics

Premier League