Fotboll

Norsk ex-landslagsman: Har spelat på egna matcher

Av: 

Johan Renvall

FOTBOLL

Tidigare Englands-proffset medger att han satsat på matcher han själv deltagit i

En ordentligt spelskandal är på väg att nystas upp i Norge. Nu berättar den tidigare norske landslagsmannen Claus Lundekvam om sina erfarenheter.

– Vi kom överens med motståndarna och deras kapten, säger han till VG.no.

I svallvågorna av den spelskandal som håller på att uppdagas i Norge går nu den tidigare landslagsmannen Claus Lundekvam ut i VG och berättar om sina erfarenheter.

– Jag vet om norska spelare som har spelat på egna lag, målskytt, första frispark, första inkast och liknande saker. Det är något jag själv varit involverad i under mina år i England. Jag har spelat på matcher jag själv varit involverad i, säger den förre Southampton-spelaren till VG:s nätupplaga.

"Kom överens med motståndarna"

Den 39-åriga norrmannen, med 40 landskamper på meritlistan, berättar att man oftast spelade som ett lag. Pengar samlades in innan matchen och sedan var det någon annan som gjorde själva satsningen. Och det var inte speciellt svårt att sköta det snyggt under match.

– Vi kom överens med motståndarna och deras kapten om vem som skulle få avspark. Då kunde vi till exempel spela tillbaka till mittfältaren som dunkade upp bollen till motsatt sida där mittbacken skickade ut bollen över linjen. Det är en ganska normal start på en match, ingen vill dra till sig misstankar och det var väldigt enkelt för oss att styra små detaljer som denna, säger Lundekvam till VG.

Tar avstånd

Efter karriären, som innehöll spel i Brann och Southampton, har Lundekvam öppet talat om sitt spel- och drogmissbruk. Han har också arbetat aktivt mot just doping, droger och missbruk. Idag tar han avstånd från det han varit med om.

– Jag tycker inte det är sportsligt eller moraliskt rätt av oss att göra som vi gjorde. Men vi hade chansen att göra det den gången, och det bara var så.

Han menar att missbruk och beroende är tabubelagda ämnen i Norge och att man måste våga prata om det.

– Alla missbruksproblem är tabubelagda ämnen. Jag tror att vi har varit väldigt naiva när det gäller sånthär i Norge. Vi är en stolt och rik nation som gärna inte erkänner att vi har problem. På ytan är alla hushåll en framgångssaga, men jag tror, eller jag vet, att mörkertalen är stora, säger  Claus Lundekvam till VG:s nätupplaga.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!