Premier League

”Tog en överdos och försökte hänga mig”

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Nya självmordsförsök skakar Premier League

Dean Windass firar Premier League-platsen 2008.

Foto: BILDBYRÅN

Premier League är fortfarande skakat av legendaren Gary Speeds självmord i november.

Nu berättar Hull-ikonen Dean Windass om sin depression som ledde till två självmordförsök för bara några dagar sedan.

– Jag tog först en överdos och försökte sedan hänga mig själv, säger Windass till tidningen The People.

Dean Windass sköt det berömda ”640-miljonersmålet” på Wembley som i maj 2008 tog klubben i hans hjärta Hull City till Premier League för första gången i deras 104-åriga historia. Men när karriären tog slut slocknade strålkastarljusen.

Windass vände sig till spriten vilket gjorde att han förlorade sin fru efter en fylleaffär och inte längre fann någon anledning till att leva. För bara en vecka sedan försökte 42-åringen ta sitt liv två gånger.

”Försökte använda ett lakan”

– För bara några dagar sedan var jag berusad och ensam hemma i mitt hus i Hull. Jag svalde en massa tabletter – jag tror att de var smärtstillande. Som tur var kom min flickvän, som jag nu separerat från, hem och insåg vad jag gjort och tvingade i mig massa vatten så att jag kräktes, säger Windass i en stor intervju med tidningen The People.

Efter det försökte Windass ytterligare en gång.

– Jag visste att jag varit en idiot men jag kunde inte komma ur depressionen och känslan av vilken misslyckad människa jag blivit. Dagen efter kom ett nytt mörkt moln så jag dränkte mina sorger med en halv flaska likör, säger Windass.

– Sedan försökte jag använda lakan för att hänga mig själv. Jag knöt det vid räcket i toppen av en trappa men lakanet var för långt. Det fanns för få trappsteg. Jag var rätt full och lyckades inte få det att fungera så jag använde ett skärp istället. Då kom en kompis dit så jag kunde inte genomföra det. Nu försöker jag tillfriskna och komma tillbaka. Jag vill inte vara bedrövad varje dag.

”Garys död påverkade mig”

42-åringen, som även spelade för klubbar som Aberdeen, Middlesbrough och Sheffield United avslutade sin professionella karriär i oktober 2009. Nu beskriver Windass hur han sedan dess haft svårt att hitta något att leva för bortsett från sina två barn (12 och 18 år gamla).

– Alla tror att Dean Windass är en kul kille, en barnunge och bla, bla, bla och att jag fick massor av pengar och att hans fru och barn är fantastiska. Men allt är en fasad. Jag var helt förstörd. Jag kunde varken sluta dricka eller gråta. Jag har gråtit varje dag de två senaste åren.

– Hundratals fotbollsspelare sitter i samma båt. Det finns ingen anledning att gå upp på morgonen. Spelarfacket eller fotbollsförbundet måste hjälpa oss.

Windass historia skakar om Premier League som förlorade profilen, tillika Wales förbundskapten, Gary Speed i november. Speed, som var jämngammal med Windass, tog då sitt eget liv.

– Garys död påverkade mig djupt eftersom han måste ha varit i en liknande situation som jag. Jag vet inte vad hans problem var, det är inte något som rör mig och jag vill inte veta, men han måste ha haft det svårt.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League