Samlar in pengar för att hedra sin far

Foto: Johanna Almgren.
FOTBOLL

OS tog slut vid kvartsfinalen mot Frankrike för de svenska damerna.

Johanna Almgren är tillbaka i Sverige, men har redan nu startat en ny kamp.

Landslagsspelaren säljer sina OS–kläder för att samla in pengar till Cancerfonden för att hedra sin far som gick bort i cancer i fjol.

– Jag vill ha ett slut på den här jäkla sjukdomen. Det finns många hjältar i världen, hoppas på fler bara, säger Almgren till Sportbladet.

Johanna Almgren, Kopparbergs/Göteborgs FC, miste sin far i cancer i november i fjol.

I söndags, bara dagar efter att de svenska damerna föll mot Frankrike i OS–kvartsfinalen, startade 28–åringen en insamling.

”Det känns så naturligt för mig att göra detta, saknaden av honom är så förbannat stor, att jag vill dra mitt strå till stacken att fortsätta kampen mot att utrota denna vidriga sjukdom för att min närhet och mina vänners närhet ska slippa gå igenom det fruktansvärda jag har gjort", skriver Almgren på sin blogg där hon säljer sina OS–kläder.

Idén till auktionen kom under tiden i London.

– Det var under OS, framförallt från förra OS när vi lämnade kvar en massa saker i Kina. Så jag kände väl att det kommer att bli likadant nu. I stället för att låta det slängas ville jag göra en väldigt god gärning, säger Almgren.

– Då föll det naturligt för mig, eftersom jag miste pappa, att det skulle bli Cancerfonden. Jag började fila på det och i söndags gick jag ut med det lite. Allt tyckte det var en väldigt bra idé.

Får hjälp av herrspelare

Almgren har fått väldigt mycket hjälp genom Facebook och Twitter, men även av spelare i herrlandslaget.

Anders Svensson har valt att skänka en landslagströja med autografer på och Tobias Hysén auktionerar ut sina skor från EM, plus en timmes träning.

– Det är klart att det drar. Jag har väldigt många fina vänner som hjälper till med det här. Caroline Seger och Malin Levenstad hjälper också till att auktionera ut saker, säger Almgren.

– Det är väldigt många som skickar sms också, det är väldigt smidigt. Du kan skänka 50 kronor i ett sms och det är många som har kommit in.

Auktionen med tröjor och skor håller på till på fredag, men insamlingen sträcker sig till 1 oktober.

Har passerat sitt mål

28–åringen hade som mål att samla in 10 000 kronor, det har hon i skrivande stund redan nått.

– Om jag tittar på det jag har fått in på sms och budgivning är jag där nu. Nu vill jag ha in ännu mer, man är ju tävlingsmänniska och vill få in så mycket som möjligt, säger hon.

– Sen kommer det att bli en underbar känsla att trycka på knappen och ge pengarna till insamlingen. Jag vill att alla som har lämnat pengar ska känna sig delaktiga. Jag blir alldeles varm i hjärtat av det engagemanget som finns. Det finns många hjältar här i världen, hoppas på fler bara.

Det går att läsa mer om auktionen på Johanna Almgrens blogg och Cancerfondens hemsida.