Zlatan vill bygga fjällstuga

avSusanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Planerar stycka av rejäl bit mark med jaktmöjligheter

1 av 4 | Foto: SCANPIX
Zlatan Ibrahimovic och Helena Seger.

Zlatan Ibrahimovic vill bygga en jaktstuga i svenska fjällen.

Platsen: Tvärådalen i Jämtland.

Tomten blir stor, över hundra gånger större än Italiens största fotbollsarena San Siro.

Och fotbollstjärnan planerar att jaga där, skriver Östersundsposten.

– Det är en fantastisk omgivning! Men det är inte Zlatans namn som står på ansökan. Det är en ganska stor egendom som ägs av en annan privatperson och så gör man avstyckning på ett antal hektar, säger Per Breidfors, Byggkontorschef vid Åre kommun, till Aftonbladet.

Pär Nilsson i Njaarke sameby berättar dock för tidningen Östersundsposten att det är allmänt känt i bygden att Zlatan ska bygga fjällstuga där.

– Det hörde nog alla i bygden ganska snabbt att det är Zlatan som skulle bygga här. Intresset väcktes nog i höstas vid en lyckad tjäderjakt, säger han till ÖP.

Traditionell timmerstuga

I höstas var Zlatan nämligen gäst hos IT-miljardären Dan Olofsson i Tvärådalen och efter det lämnades ansökan om bygglov in.

Jaktstugan väntas bli i traditionell stil i timmer med sedumtak och ska byggas i fjällsluttningen nedanför Larsrun.

Enligt bygglovsansökan kommer fjällstugan ha såväl storstuga på cirka 40 kvadratmeter som arbetskök på elva kvadratmeter i anslutning. Stugan har vidare två sovrum, badrum med tvättstuga och en liten bastu i anslutning till det samt en gästtoalett. Allt som en barnfamilj behöver, med andra ord.

Stugan kommer också vara utrustad med en stor altan på över 40 kvadratmeter som omger tre sidor av storstugan. Boytan blir totalt 94 kvadratmeter. Byggnadsarean: 127 kvadratmeter.

Stor tomt

Enligt bygglovet vill Zlatan även bygga ett rejält garage med förråd på totalt 49 kvadratmeter.

Och det finns gott om plats på tomtfastigheten. Den är nämligen hela 100 hektar stor och är med sin skogsmark, myrar och fjällandskap fjärran från "Ibras" lyxliv i Milano.

Enligt Per Breidfors som själv jagar, finns det goda möjligheter till jakt där Zlatans planerade stuga ska byggas.

– Allt är jaktmark där. Det är både fågel- och älgjakt som kan bedrivas. Det finns tjäder, ripa och skogsfågel som är vanligt förekommande i fjällvärlden.

Saknar väg och vatten

Det saknas ännu bilväg till platsen. Vägbygget väntas bli mellan två och tre kilometer långt.

Frågan om vatten och avlopp ska gå att lösa med borrad brunn och trekammarbrunn med infiltrationsbädd, menar Åre kommuns miljökontor, och el får dras tre till fyra kilometer från Kälapannsjön.

– Det är en väldigt fridfull plats med skogsmiljö på fjället. Det är ensligt med få grannar, berättar Per Breidfors.

Kan bli problem

Förutsatt att bygglovet går igenom i tid, kan bygget dra igång redan nu under våren.

Rennäringen har intressen i markområdet men Njaarke sameby i Offerdal, säger sig inte ha något att erinra mot etableringen, eftersom bygget ligger en bit ifrån renarnas flyttled.

– Möjligen kan det bli ett problem för oss inom rennäringen, i fall det blir många som kommer förbi för att enbart se på Zlatans hus, säger Daniel Fjällberg, ordförande i Njaarke sameby till ÖP.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM