Beskedet: Förbundet har råd att värva Pia

FOTBOLL

SvFF-basen: ”Ingen har fallit ur på grund av ekonomin”

Foto: Pia Sundhage har gjort stor succé som förbundskapten för USA:s landslag. Nu kan hon ta över Sverige.

Hon pekas ut som huvudkandidat till ny förbundskapten, men Pia Sundhage är känd för att ställa höga ekonomiska krav.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson kommenterar inga namn, fast säger att det inte finns några pengamässiga hinder så här långt för en önskvärd lösning.

– Ingen har fallit ifrån av det skälet, påpekar han.

Rekryteringen av en ny förbundskapten för damlandslaget har tagit fart efter att Thomas Dennerby meddelat att han slutar.

Den nuvarande förbundskaptenen, som satt på ett utgående kontrakt, gör sin sista landskamp den 15 september.

”Det är locket på”

Ett par dagar innan dess, den 12 september, räknar Svenska fotbollförbundets styrelse med att få en täckande lägesrapport av Mikael Santoft och Marika Domanski Lyfors. Generalsekreteraren och damsidans landslagschef har uppdraget att hitta Dennerbys efterträdare.

Pia Sundhage pekas ut som en toppkandidat och sa förra veckan själv att hon är intresserad av att lyssna på Svenska fotbollförbundet, som då inte hade varit i kontakt med henne. Samtidigt sa Mikael Santoft till Radiosporten att ”Det är klart att Pia är en av de vi gärna tittar på”.

Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson vill inte kommentera några namn, inte heller gå in på vilka kontakter som är tagna.

– Det är locket på i den här frågan tills mitten av september då det förhoppningsvis är något klart, säger Karl-Erik Nilsson.

”Inget bekymrat oss”

Kan du säga vilken utgångspunkt som är viktigt i rekryteringsuppdraget?

– De borrar förstås ner sig i de sportsliga och ledarmässiga kraven först, sen får man se vilka möjligheter som finns.

Ekonomiskt?

– Visst har vi budgetramar, men det finns ingenting som bekymrat oss ekonomiskt i hanteringen hittills.

Vi vet att Pia Sundhage varit tydlig med sina lönekrav och andra fördelar mot sin nuvarande arbetsgivare, det amerikanska fotbollförbundet, det är ju intressant att höra hur ni ser på den ekonomiska biten?

– Jag kommenterar inga namn alls. Men jag kan säga att ingen har fallit ur på grund av det hittills.

Thomas Dennerby hade 2010 en inkomst på 675 000 kronor.

HÄR ÄR ALLA TURER KRING VALET AV EN NY KAPTEN

Efter förlusten i kvartsfinalen i OS mot Frankrike startade spekulationerna. Thomas Dennerby, som satt på ett utgående kontrakt åkte hem och funderade över sin framtid, och mittfältaren Caroline Seger sa att hon tyckte det var dags för en ny ledare.

Förra veckan sa Dennerby att han slutar, han hoppar av i mitten av september.

Mikael Santoft, generalsekreterare, och Marika Domanski Lyfors, elitansvarig på damsidan, har fått styrelsens uppdrag att hitta en ersättare och efter Dennerbys avhopp tog arbetet fart.

Pia Sundhage, som tog sitt andra raka OS-guld med USA, har sagt att det vore en dröm att träna det svenska damlandslaget. Hon sa förra veckan att hon inte varit i kontakt med Svenska förbundet. Hon för samtidigt diskussioner med amerikanska förbundet.

En annan kandidat som lyfts fram av spelarna är Magnus Wikman. Han har tidigare hoppat in som assisterande förbundskapten till Dennerby och har nu ansvaret för P 15-landslaget. ”Han har varit väldigt bra när han varit med oss” säger en av damlandslagets spelare till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM