HIF: ”Vi ska SVINA mer”

FOTBOLL

Svenskarna har lärt sig läxan
för att slå ut Celtic: ”Cynism”

Foto: TUFFT FÖRSVAR Alejandro Bedoya och Helsingborg lär få det svårt att ta sig igenom det skotska försvaret. Men HIF måste göra minst två mål i kväll.

GLASGOW. Mellan Helsingborg och Champions League står nu 90 minuter, ett mirakel och... mer cynism.

– Vi ska svina mer, säger Mattias Lindström inför kvällens match mot Celtic.

Helsingborg fick med sig några dyra läxor från första mötet med Celtic på Olympia:

Man måste vara med från början.

Man måste sätta chanserna man får.

Och – inte minst – man måste bli mer cyniska.

– På hörnan vid 2–0-målet håller en av deras spelare två av våra spelare så att Samaras kan springa sig ren på bortre stolpen och nicka in den. Samtidigt blir vi avblåsta flera gånger vid våra offensiva hörnor. De var mer skickliga på det cyniska spelet, förklarar Stefan Schwarz.

Lurar domaren

– Det skulle aldrig varit mål där. Det var solklar frispark. De gör det med flit och gör det bra. Tillräckligt för att lura domaren. Men sån är fotbollen. Vi måste vara medvetna om det, säger Åge Hareide.

En av vägarna till en bragdvändning i kväll går genom cynismen.

– Vi har pratat om det också såklart. Vi fick erfarenheten i förra matchen att så här funkar det. Vi ska vara lite grisigare, säger Pär Hansson och får medhåll av Mattias Lindström:

– Absolut! Vi ska svina mer. Man vinner inga Fair play-priser här, säger veteranen och tittar ut över Celtic Park efter gårdagens träning.

Hade tre frilägen

– Vi har pratat om hur de lägger sig gärna utanför straffområdet och vill ha frisparkar då de är duktiga på fasta. Vi måste vara kloka i det spelet och inte tjurrusa. I stället ska vi utnyttja det spelet mer själva, säger Lindström.

Taktiskt väntas inga stora förändringar i HIF i returen.

– Vi kommer att spela ungefär som senast. Vi ska hota dem bakom deras backlinje för de hade problem där. Vi skapade ändå tre frilägen i första och ytterligare några chanser, säger Christoffer Andersson och fortsätter:

– Det spelet och störa deras mittbackar med löpningar runt om vet vi kommer att ge resultat.

5 punkter för att HIF ska vända

Hålla nollan

Visst, HIF måste göra minst två mål framåt. Men ett baklängesmål och man måste göra (minst) fyra och då är hoppet i det närmaste ute.

Spela samma spel

HIF spelade ut Celtic i långa perioder på Olympia. Därför ändrar man inte mycket taktiskt, varken i spelet eller i startelvan, även om Celtic lär spela för att hålla 0–0.

Sätta sina chanser

Det som avgjorde första matcher var att HIF inte satte sina chanser, varav tre frilägen. Det måste man förstås nu.

Vara mer cyniska

HIF var för snälla i första matchen. Det har man lärt sig nu. ”Man vinner inga Fair play-priser här”, som Lindström säger.

Inspireras av Arsenal

Mirakel har skett förr och den skicklige retoriken Åge Hareide har valt ut Arsenals 2–0-seger över Liverpool i sista ligamatchen 1989 för att få spelarna att tro på en bragd.

ARTIKELN HANDLAR OM