Domarens beslut kan ge seriens tredje bästa lag guld

FOTBOLL

HELSINGBORG

Avgjordes allsvenskan på en tröjdragning som snudd på bara sågs av domare Markus Strömbergsson?

Jag tror tamejfan det.

För nu vinner AIK.

Först och främst:

Jag kan även efter att ha sett situationen några gånger på tv inte bestämt påstå att det var rätt eller fel av Strömbergsson att blåsa bort Andreas Augustssons nickmål.

Joakim Sjöhages tröjdragning finns där, men den påverkar inte speciellt mycket, för att säga ingenting.

Det tycker ju inte ens den förfördelade målvakten Daniel Andersson som själv orsakade sin obalans med att bryskt försöka röja fritt utrymme runt sig själv.

Nivån ger sönderblåsta matcher

Däremot är en medveten ojusthet alltid ett fuskförsök även om det inte ger utdelning i form av den eftersökta fördelen.

Men om Strömbergsson skulle kunna hålla en så strikt nivå skulle jag bli väldigt förvånad och framför allt skulle hans matcher bli fullständigt sönderblåsta.

Vad jag hoppas på är att Strömbergssons signal hördes redan innan eller åtminstone ungefär samtidigt som Augustsson nickade in bollen.

Om den kom så tidigt kan bara spelarna på planen och möjligtvis Elfsborgs fans bakom HIF-målet verifiera, men ni guliganer behöver inte skicka mejl som "bekräftar" sen signal. Eftersom signalen inte hördes där jag satt måste jag, tyvärr, oavsett om ni har rätt ändå betrakta era åsikter som partsinlagor.

Jag är rätt övertygad om att jag såg Sveriges två bästa fotbollslag på Olympia i går. Ändå är jag ännu mer övertygad om att AIK vinner SM-guldet.

Hoten mot AIK: MFF:s anfallspar

Gais i kväll, MFF på söndag. Två just nu inte allt för vassa lag. AIK har all chans i världen att plocka de poäng som behövs. Seger i kväll och sen räcker samma poängskörd som Elfsborgs i sista omgången.

Det enda jag ser som ett rejält hot mot AIK är MFF-brassen Junior och en plötsligt tillfrisknad Jonatan Johansson. MFF:s anfallspar kan ensamma avgöra vilken match som helst även när resten av laget inte fungerar överhuvudtaget.

Välfyllda läktare på Råsunda med hög stämning och nerv är ren afrodisiaka för Juniorbrassen som älskar att uppträda.

Olympias gräsplan var sämre än usel. Det är pinsamt att svenska fotbollsserier ska avgöras när det är som sämst förhållanden att spela.

Jag har alltid ansett att man ska byta tillbaka till höst-vår, som alltså fungerade i många år i svensk fotboll.

Matchdagarna blir exakt desamma. Uppehållet under säsongen långt, men hur långt blir inte vartannat sommaruppehåll på grund av de stora internationella mästerskapen? Minns sommarens VM-uppehåll.

Efter HIF:s träning i lördags snackade jag med Stuart Baxter om förutsättningarna med Olympias vattensjukt mjuka plan. Jag drog paralleller med Tipsextras barndom då vi på lördagarna fascinerades av brittiskt kämpande på dyngtunga leråkrar.

- Derby County, Baseball Ground, skrattade Baxter och fortsatte: Jag har spelat där. Man såg inte mina skor. Då var det en som skrek: "Ge fan i bollen, bara spela!".

Helsingborg och Elfsborg spelade, men gav absolut inte fan i bollen. Sett till förhållandena var det faktiskt en av de absolut bästa allsvenska matcher jag sett i år.

Elfsborgs taktik att försvara sig som vanligt men anfalla med ett traditionellt 4-4-2 överraskade inte HIF det minsta. Faktum är att jag själv i lördags frågade Baxter hur han skulle reagera på om Elfsborg ändrade sitt spel så. Han svarade att det knappast spelade någon roll eftersom HIF oftast möter motståndare med två anfallare.

Hade järnkoll på Henke & Luton

Så Magnus Haglunds genidrag var åtminstone ingen överraskning och HIF:s stabile mittback Andreas Granqvist tyckte att det var ett enklare möte med Elfsborg den här gången på grund av ändringen. Fyra gånger har HIF och Elfsborg mötts i år och alla gånger har det blivit oavgjort under ordinarie matchtid.

Elfsborg hade järnkoll på snabbe Luton Shelton och hyfsad koll på Sveriges bäste anfallare Henke Larsson. Däremot hade man svårare med de spännande afrikanska talangerna McDonald Mariga och Olivier Karekezi.

Mathias Svensson var strålande, tycker jag. Slet över stora ytor i defensiven och hann fram till lägen i offensiven. Nickmålet på Stefan Ishizakis perfekta inlägg var högklassigt placerat intill stolpen, otagbart för HIF:s duktige målvakt.

Jag hade kul på Olympia. Seriens tredje bästa lag - AIK - hade förmodligen ännu roligare framför sina tv-apparater.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM