En absurd situation

FOTBOLL

Tre Superswedes - men ingen i blågult

MANCHESTER

Zlatan, Ljungberg och Henke ... vid den här tiden i fjol var de våra Super-Swedes, stjärntrion som bar landslaget på sina axlar.

Nu är alla borta från blågult.

En tjurar (över allt möjligt).

En lurar (i bakgrunden).

En klurar (på framtiden).

Vi trodde väl att vi var ganska färdiga med det här, att vi så sent som i höstas hade klart för oss hur EM-kvalåret 2007 skulle se ut:

Zlatan Ibrahimovic skulle komma tillbaka, bättre och mer inspirerad än tidigare, allt glömt och förlåtet.

Fredrik Ljungberg, lagkaptenen och Guldbollen-vinnaren, skulle naturligtvis ha en viktig och pådrivande roll.

Henrik Larsson, den gamle hjälten, skulle vi tacka för allt det härliga och önska lycka till med pensioneringen i Helsingborg.

Nu står vi här med en tvärnobbande Zlatan och en Ljungberg som inte spelat sen före jul och säger ... Henke, då? Kanske Henke kan ställa upp?

Orimliga krav

Det har uppstått en smått absurd situation där folk börjar kräva av en 35-årig Henrik Larsson:

”Klarar han att spela i Manchester United så klarar han att spela i det svenska landslaget också”.

Jag har skrivit det förr och tar det igen:

Låt bli Henke nu, Lagerbäck.

Det är självfallet så att Henke skulle gå rakt in i ett svenskt landslag i dag, med den superform som han visat under veckorna i Manchester, och jag tillhör dem som skulle älska att se en Larsson-comeback i blågult.

Men då ska han komma och be själv! Vara sugen! Känna att han har nåt ogjort!

Det gör han inte i dag.

Jag såg hans blick på en presskonferens här i Manchester när han fick frågan om landslaget, han sa ”NO” så vi sjönk i hop i stolarna, och det var inte läge för vidare diskussioner.

Det räcker nu, Lasse

Klart att Lasse Lagerbäck bara gör sitt jobb när han förhör sig om situationen med Henke, men nån övertalningskampanj anser jag inte han ska dra i gång. Det räckte med den förra, inför EM-slutspelet 2004.

Henrik Larsson har nog med sitt äventyr i Manchester United. Han har nog också med spekulationerna över sin framtid i klubben.

Absolut ingenting nytt har framkommit, Helsingborg och United har sitt avtal och där står vi och stampar förmodligen ett bra tag till.

Det som Sir Alex Ferguson framför allt vill se är om den långtidsskadade Alan Smith blir frisk och spelklar igen innan dealen med Henke och HIF går ut den 12 mars.

Sir Alex har i veckan berättat hur nöjd han är med de framsteg Alan Smith gör på träningarna, och om det fortsätter i den här takten kan han bli den extra anfallsresurs som United behöver bakom Wayne Rooney, Louis Saha och Ole Gunnar Solskjaer.

Det tycks står klart att Sir Alex vill använda Smith som anfallare igen, inte som mittfältare.

Det skulle betyda att Henrik släpps i väg hem till allsvenskan igen, precis som avtalat.

Men det finns förstås ett par ”om” ...

... om Henke gör succé i till exempel Champions League och visar sig vara den absolut perfekta partnern till Wayne Rooney (vilket mycket talar för), kan Sir Alex släppa honom i det läget?

... och om Henke själv skulle tycka att det här är så vansinnigt roligt att han vill stanna i England till varje pris ... vem skulle vilja stoppa honom då?

Larsson vilar i kväll

Hur som helst, mot Watford hemma på Old Trafford i kväll lär Henrik Larsson inte spela från start.

Det skrev jag inför förra matchen också, men då blev Louis Saha skadad i sista stund och Henke fick starta i alla fall. Så jag törs inte slå vad om saken.

Men Saha står på tur för spel, dessutom har Sir Alex sagt att Larsson kommer att vila någon av de kommande matcherna. Troligen blir det alltså i kväll, vilket kan bädda för en ny start ihop med Rooney mot Tottenham på White Hart Lane i helgen.

ARTIKELN HANDLAR OM