Sparkad i dag

FOTBOLL

Englands förbundskapten Steve McCLaren får gå efter kvalfiaskot

Klockan 11 svensk tid kom beskedet som hela England väntat på efter kvalfiaskot.

Steve McClaren får lämna landslaget – utan att ha nått något mästerskap.

– Vi är, liksom alla engelsmän, mycket besvikna att vi inte är med i EM 2008, sade FA:s ordförande Geoff Thompson.

Englands landslag vandrade ut från Wembley i skam efter 2–3 mot Kroatien på onsdagskvällen. Förlusten betydde att England missar EM-slutspelet nästa sommar.

Direkt efter slutsignalen bombarderades förbundskapten Steve McClaren med frågor om sin framtid. McClaren fastslog då att han inte tänker avgå.

Men strax efter klockan 11 på torsdagen kom det väntade beskedet i samband med en presskonferens med FA. McClarens kontrakt som förbundskapten kommer att upphöra. Även den assisterande tränaren Terry Venables kommer att få lämna sitt jobb.

– Vi tackar dem för deras insatser för vårt landslag, sade Geoff Thompson.

Från journalisterna på presskonferensen kom direkt frågan:

Ångrar ni att de fick jobbet?

– Nej, det kan vi inte göra. Steve McClaren har gjort sitt bästa och idag är han mest besviken av alla.

Eftersom England nu missar EM-slutspelet är det inte någon bråska med att hitta en ny coach, men Geoff Thompson försäkrade att rekryteringsprocessen kommer att inledas omedelbart och ledas av Brian Barwick i FA:s ledning. Någon deadline för när en ny tränare ska presenteras ville FA inte ge.

Jobbade med ”Svennis”

Steve McClaren, 45, tog över det engelska landslaget efter fotbolls-VM 2006. Dessförinnan var han assisterande coach under "Svennis".

McClaren hade ett fyraårskontrakt med FA. Han väntas få en rejäl slant som plåster på såren. Daily Mail uppger att det rör sig om 2,5 miljoner pund, drygt 32 miljoner kronor.

Redan under torsdagsmorgonen pågick spekulationerna för fullt om vem som ska ersätta McClaren. På de brittiska vadslagningsfirmorna toppade Aston Villas Martin O`Neill. Han var ett av de namn som var aktuella när Sven-Göran Eriksson lämnade jobbet under ett regn av kritiska röster efter VM.

Massivt bu-rop

Men de hårda orden mot Svennis bleknar i jämförelse med den kritik som nu riktas mot McClaren. Eriksson lyckades att ta Englands landslag till tre stora mästerskap. McClaren misslyckades med sin första stora utmaning och när han lämnade arenan under onsdagskvällen var han ackompanjerad av ett massivt bu-rop från 10 000-tals missnöjda fans.

Dagen efter fiaskot får han bära skammen ensam på sina axlar.

– Han var ett dåligt val från början. Det tyckte alla, säger Daily Stars sportjournalist Henry Winter till Sky News.