Superettan

Ville ha IFK i superlaget

avHenrik Lundgren

Tre Göteborgslag ska bli till ett: ”Hela idén är orealistisk”

Foto: ANDERS DEROS
I går möttes Häcken och Örgryte i streckmöte i superettan. Segrade gjorde de gulsvarta Häcken med 4–1.

GÖTEBORG. FC Gothia ska bli Sveriges största fotbollsklubb. Även IFK Göteborg tillfrågades, men sa blankt nej.

– Vi har valt vår väg och lagt fram en egen plan som vi tror väldigt mycket på, säger klubbens ordförande Stig Lundström.

Tre klubbar blir en. Uteslutet – i alla fall till nästa säsong. Det tror experten; förbundets chefsjurist Krister Malmsten. Sportbladet ställde tre frågor till honom för att reda ut oklarheter.

Det var i går förmiddag som uppgifterna läckte ut om att Örgryte, Gais och Häcken planerade en sammanslagning. Detta för att skapa ett superlag i Göteborg. Men uppgifter i andra medier om att den nya

klubben i princip redan är bildad är helt felaktiga.

– Och att en tränare redan är klar är helt osannolikt, säger en källa med mycket god insyn i en av föreningarna.

Planerandet har pågått i tre-fyra månader, och i inledningsfasen var även IFK Göteborg inblandade. Men klubben sade blankt nej när de blev tillfrågade.

– Det vill jag inte kommentera i dagsläget. Men vi har valt vår väg. Vi vill inte tumma på våra ideal och vår ungdomssatsning. Det är en stor enighet i styrelsen kring detta, vilket jag tycker är väldigt bra, säger Stig Lundström.

Företag flyttar

Fyra elitklubbar i Göteborg är fler än vad sponsorer och supportrar klarar av. Varken av Örgryte, Gais eller Häcken har höga publiksiffror och utbudet av potentiella sponsorer blir allt mer begränsat.

– Allt färre huvudkontor ligger i Göteborg. De flesta flyttas utomlands eller till Stockholm, så det blir allt svårare att hitta sponsorer. Så på så sätt är det rätt väg att gå. Sportsligt är det i dag en kamp om talangerna. Slås klubbarna ihop så blir det färre elitklubbar som slåss om dem. Men samtidigt kanske Qviding eller Frölunda går upp, och då är vi tillbaka på ruta ett igen, fortsätter Lundström.

Vad tycker du om idén?

– Den är inte alldeles enkelt, men djärvt. Sen återstår ju frågan vad supportrarna tycker. En supporter har hjärtat i sin förening, men frågan är vad han kommer att känna för en ny klubb.

”Bäst förutsättningar”

I dag kommer respektive ordförande att presentera visionen på en presskonferens. I går var de mycket fåordiga eller onåbara, men Gais ordförande Christer Wallin sa ändå till GP:

– Vi skulle få bäst förutsättningar i hela Sverige. Fusionen är inget konstigt i sig, utan sker dagligen i företagsvärlden. Skulle det kunna ta Gais ett steg till är det min plikt att titta på det.

Han poängterar att det är medlemmarna på respektive klubbs årsmöte som i slutändan bestämmer.

Men i nuläget verkar endast de högsta hönsen i respektive förening tro på det.

– Hela idén är orealistisk, och den är död redan innan den har presenterats, säger en källa inom en av föreningarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan