Alfelt: Det lag som förlorar är definitivt borta från guldstriden

FOTBOLL

MALMÖ

MFF–HIF.

Derbyt som skulle vara en toppmatch.

Kanske är det fortfarande det.

Fast jag tror inte längre på Malmö eller

Helsingborg i guldstriden även om det poängmässigt inte är kört för något av de bägge

lagen ännu.

Vinner MFF kommer man att ha sex poäng till serieledande Halmstad. HIF kan knappa in till sju poängs differens.

Absolut möjligt att ta sig ikapp med en stadig höstsvit, men varken Malmö eller Helsingborg har presterat eller förstärkt tillräckligt för att den sviten ska kännas trolig.

Det lag som förlorar i kväll är åtminstone definitivt borta och får snarare snegla nedåt i tabellen. Inte minst eftersom risken är stor för en rejält ökad intern oro i klubben som en ytterligare negativ följd.

Framförallt dör intresset. Malmö har fem hemmamatcher till efter kvällens – Brommapojkarna, Trelleborg, Örebro, Göteborg och Elfsborg. Inga naturliga publikdragarmatcher förutom Blåvittmatchen, men i tredje sista omgången kan tabellpositionen sänkt fansens engagemang till väntan på ett nytt och bättre år.

Derbyt är inte lika hett som förr

Inte ens intresset för kvällens derby har känts lika hett som tidigare säsonger. Kanske har den senaste tidens vansinne runt Babis Stefanidis övergång lett till att fler börjat fundera på om det inte är dags att ifrågasätta fotbollens betydelse.

Vilken typ av match kan vi då förvänta oss? Jag tippar på mycket jämn och ganska rik på chanser. Inget av de två lagen har spelare bra nog för att dominera med ett överlägset mittfältsspel.

Henke Larsson och snabbe oberäknelige Razak Omotoyossi på topp kan skapa farligheter för HIF ur i princip ingenting. Matchens mest intressanta duell är nog just HIFs anfallspar mot Malmös mittbackar Anders Andersson och Jimmy Dixon. Framförallt gäller det för Anders Andersson att visa att hans speluppfattning räcker till för att stoppa så snabba motståndare.

HIF har knappast några överraskningar

Stuart Baxter säger att HIF har en del varianter att välja på inför matchen, men ärligt talat har HIF med sin nuvarande trupp knappast några överraskande uppställningar att komma med.

Sören Åkeby i Malmö har desto mer att fundera och laborera med. Men det beror också på att exempelvis fjolårets hypereffektiva anfallspar Jonatan Johansson och Junior inte är så värst effektivt längre.

Plus att mittfältet saknat kreativitet, som möjligen Labinot Harbuzi kan tillföra om han etablerar sig i den nummer 10-roll han har förutsättningar för.

Just nu är både Baxter och Åkeby allsvenskans minst lyckade tränare. Baxter därför att han jämförs med höstens succé då han kom in som en räddare och förvandlade HIF till ett topplag.

Åkeby för att han trots ett brett och starkt spelarmaterial inte fått till ett fungerande lag på en och en halv säsong.

Vinnaren får ett break

Ändå tror jag inte att någon av de två sitter speciellt löst just nu. Vilka skulle alternativen vara?

Tränare har på senare år blivit lika dyra som toppspelare och att chansa på ett ungt lovande namn mitt i en

dykande säsong skulle verkligen vara en grov chansning av ledningen.

Kvällens vinnare – om det blir någon – får ett break i spekulationerna. Så stort är fortfarande alltid det hetaste Skånederbyt.

ARTIKELN HANDLAR OM