Hammarby smäller till med nya böter

FOTBOLL

Nu ska klubben jobba hårdare med säkerheten

Hittills i år har Hammarby dömts att betala 265000 kronor i böter. Efter avslutningen mot Gais talar det mesta för att 300000-kronorsgränsen passeras.

Den här gången hamnade en smällare för nära ett domaröra.

Bara under höstsäsongen var det tredje gången som en domare bestämt sig för att bryta en match på Söderstadion.

I augusti blev Malmö FF:s Jon-Inge Höiland blöt när någon kastade vätska på honom i samband med att den norske backen skulle göra ett inkast. Resultat: böter på 10000 kronor.

I oktober var det den assisterande domaren Daniel Wärnmark i matchen mot Gefle som fick tändare och mynt på sig. Nya böter, den här gången 30000 kronor.

Lock för örat

Totalt under året har det blivit 265000 kronor. Några minuter in på andra halvlek i söndagens allsvenska avslutning mot Gais bestämde sig någon för att spränga 300000-kronorsvallen och kastade in en smällare på planen. Den exploderade så pass nära den assisterande domaren Peter Stefanssons öra att han signalerade till huvuddomaren Håkan Jonasson att han inte kunde fortsätta.

– Han var skärrad och det slog lock för öronen på honom. Han visste inte om han kunde fortsätta, säger Håkan Jonasson efter matchen.

Matchen bröts och domarna lämnade planen. Efter fem minuters avbrott kände sig Stefansson så pass pigg att spelet återupptogs. Men om han inte kunnat fortsätta hade Jonasson brutit matchen för gott.

– Absolut. Om en assisterande domare blir skadad och inte känner sig säker så är reglerna solklara.

Önskar nya regler

Hammarbys informationschef Urban Rybrink ser uppgiven ut, trots en strålande avslutning på säsongen. En ny publikskandal var inte vad han hoppats på.

– Vi jobbar noggrant med säkerhetsfrågorna men vi kan inte kroppsvisitera varje åskådare, säger han till TT.

– Vi är utlämnade till att se polisens material, men det har vi inte tillgång till eftersom det är belagt med sekretess. I nuläget är det väldigt svårt att stänga av fans som inte sköter sig. Eftersom vi inte har tillstånd för kameraövervakning kan vi inte se vem som har gjort vad. Vi har ansökt hos länsstyrelsen om tillstånd, så förhoppningsvis har vi det nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM