Alla tiders, Henke

FOTBOLL

Supersvensken sjua bland Europas målkungar: ”Jag är gammal dinosaurie i branschen”

1 av 3 | Foto: 7 MARS 2007 Henrik Larsson jublar efter målet mot Lille i Champions League. Man Unuted blev den femte klubben som supersvensken gjorde mål för i Europa-spelet.

Tysken Gerd Müller är tidernas målskytt i Europa.

En svensk platsar på topp tio – och ni behöver väl egentligen knappt läsa längre för att lista ut vem.

– Det är klart jag är stolt över det jag gjort, men framför allt inser jag att jag är en gammal dinosaurie i branschen, säger Henrik Larsson, 36.

Helsingborgs IF laddar för en höst i Europa. I kväll inleds gruppspelet i Uefa-cupen och HIF börjar hemma mot Panionios, Athen.

Och som vanligt är det Henrik Larsson som ”ska göra det”.

Han är nämligen rätt van vid det – att göra mål i Europa.

Före Henry och Di Stéfano

Helsingborgs Dagblad har, med hjälp av rec.sport.soccer statistics foundation, tagit fram en lista på tidernas målskyttar i de europeiska cuperna.

Och Henrik Larsson, Sverige, ligger på sjunde plats med 53 mål på 98 matcher före tunga namn som franske elegenaten Thierry Henry och legendaren Alfredo Di Stéfano.

”Henke” har gjort mål för fem klubbar – i tre olika cuper (Cupvinnarcupen, Uefacupen och Champions League) under den magiska karriären: Feyenoord, Celtic, Barcelona, Manchester United och Helsingborgs IF.

Henrik Larsson visar också nästan fotografiskt minne när Helsingborgs Dagblad ber han berätta om det första målet, som han gjorde för Feyenoord 1994.

– Mmmhm... det första mot Vilnius. Vänsterläge, kommer in i banan, försvararen lyfter på benet och jag skjuter i korta hörnet säger han till HD.

– Alla baljorna kommer jag kanske inte ihåg, men en hel del...

”Alla ser oss som det sämsta laget”

Larsson har ännu inte bestämt om han ska fortsätta med elitfotbollen efter hösten/vinterns Uefacup-spel med Helsingborg.

Men han förlänger gärna den här säsongen så länge som det bara går.

– Alla ser oss som det sämsta laget i gruppen, och ingen förväntar sig att vi ska gå vidare. Jag tycker det är en fördel, vi kan ju inte nöja oss med att bara vara med utan måste försöka göra avtryck, säger han.