Örlund flydde efter missen

FOTBOLL

AIK:s målvakt sågas: Den kan han greppa

1 av 2 | Foto: KNÄCKTA Mats Rubarth och hans lagkamrater deppar efter att ha tappat segern på övertid. "Ett sådant jäkla pissmål", sa mittbacken Nicklas Carlsson.

Två misstag har kostat AIK dyrbara poäng i den allsvenska gulstriden.

Daniel Örlund har gått från hyllad till sågad på ett par veckor.

Efter poängförlusten mot Helsingborg lämnade han snabbt Råsunda utan att tala med pressen.

Daniel Örlund slog igenom på allvar i fjol i superettan och inför årets säsong har han hyllats av många.

Inte minst av AIK:s målvaktstränare Anders Almgren som sett en framtida landslagsmålvakt i Daniel Örlund som är den målvakt i allsvenskan som har näst bäst räddningsprocent.

Bara Djurgårdens Pa Dembo Tourray är bättre. Örlund har också hållit nollan åtta gånger, bara slagen av just Tourray och Elfsborgs Johan Wiland.

Hedman kritisk

Mot slutet har det dock gått tyngre. Det började i derbyt mot Hammarby då en jättetavla av Örlund blev till Hammarbys 1-0. AIK reste sig aldrig efter det, föll med 2-0 och tappade den allsvenska serieledningen till Elfsborg.

Mot Helsingborg hade man chansen att ta tillbaka initiativet i guldracet. Men trots att man åter är i serieledning, kändes 2-2 på Råsunda som en förlust för de flesta AIK-are.

-Det är klart att de ska få ett sådant där jäkla pissmål, säger AIK:s mittback Nicklas Carlsson om den tunga kvitteringen.

Denne såg ut att bli matchhjälte med sitt 2-1-mål, men i slutsekunderna tappade AIK två poäng och åter såg Daniel Örlund tveksam ut.

Han rusade ut när Daniel Arnefjord nickade bollen över honom. TV 4-experten och förre landslagsmålvakten Magnus Hedman var i tv-sändningen från matchen kritisk till Örlunds agerande.

-Titta på hans händer. Det ser ut som om han ska boxa där, men det finns inte en röd i närheten. Den kan han enkelt greppa, säger Hedman.

"Hör för sent"

En liknande situation hade uppstått strax innan. Den gången var Nicklas Carlsson den inblandade mittbacken och åter kom Daniel Örlund helt fel in i situationen.

-Jag nickar bollen till hörna och där hör jag Daniel alldeles för sent, säger han.

Efter matchen försvann Daniel Örlund snabbt från Råsunda. Sportbladet har sökt honom på telefon utan att lyckas nå honom.

AIK hade chanser att avgöra

Daniel Sjöberg

ARTIKELN HANDLAR OM