Månsson: Mycket avgörs här i AIK:s och Malmös kapprustning

FOTBOLL

Derbyn och måstematcher, missar och drömmål, regn och blåst, offsidefällor och ångest – än återstår massor av den allsvenska säsongen.

13 omgångar, 39 poäng att spela om.

Men mycket avgörs också här och nu.

Silly season går in i sitt mest intressanta skede.

Foto: Oskar Månsson.

Allt Daniel Andersson tar i blir till guld.

Ja, om man ska utvärdera hans första sju månader som sportchef i Malmö så förefaller det vara så. Han tillträdde den nya tjänsten i början av januari och har gjort allt rätt så här långt.

Det började med att han lockade hem Markus Rosenberg, en succévärvning från start som bokstavligen betalade av sig genom målen mot Sparta Prag. MFF fick skapligt med pengar, runt 20 miljoner, för Miiko Albornoz och Pontus Jansson och har fått in fyra nyförvärv under sommaren som redan har visat vad de går för.

Anton Tinnerholm och Isaac Kiese Thelin växte i samma sekund som de drog på sig den himmelsblå tröjan, båda gick rakt in i elvan.

Enoch Kofi Edu har inte varit felfri men en oerhörd kapacitet glimtar till då och då. Han är dessutom en riktig Åge Hareide-spelare, en sittande mittfältare som täcker ytor och fördelar boll. Och Agon, ja, han lär bli värdefull med tiden, även om det är svårt att ta en plats på topp i MFF just nu.

Då blir det läge att handla

Det är klart att tappet av Guillermo Molins märks, men Malmö har lyckats med konstrycket att rotera, behålla form och slåss på två fronter på samma gång. Hareide har spelat ett högt spel – laborerat med startelvan, brutit lagdelar, sparat nyckelspelare – men norrmannen har balanserat lika skickligt som Daniel Andersson har värvat. I nuläget ser det ut som att Malmö behåller sin nuvarande trupp, i så fall är de svårslagna vinnare under sommarsillyn.

I AIK, närmast jagande lag, är det svängdörrar. Eero Markkanen har gått till Real Madrid (det är fortfarande en overklig mening att skriva), Robin Quaison flyttat till Italien, AIK har fyllt på semsterkassan.

Enligt de senaste rapporterna (läs: agenten Patrick Mörk säger det) ligger Celso Borges övergång till Evian på is, men här ska man komma ihåg att alla har en agenda. Det var mindre en vecka sedan AIK lämnade Borges utanför truppen mot Göteborg, så långt gångna var förhandlingarna. Det finns en del tid också: min gissning är att övergången blir av till sist. Problemet är bara att det svenska köpfönstret är på väg att slå igen och om Borges försvinner uppstår en stor lucka på AIK-mittfältet.

Skulle knappast betala det

Anfallet ser däremot välbeställt ut, post Markkanen, i alla fall om Fredrik Brustad ansluter redan nu. Den norske anfallaren har själv bekräftat att han är överens med AIK (som därmed snuvar Blåvitt) från och med nästa år – resten är en förhandlingsfråga. Och den köpande klubben brukar få sin vilja igenom i sådana här situationen, det har vi sett många exempel på genom åren. Räkna med förhandlingar in i det sista.

Dessutom skriver Expressen att AIK hört sig för till om Magnus Eriksson. Jag har inget skäl att misstro uppgifterna men har värdigt svårt att se hur en sådan affär skulle gå till. När det skrevs om Rubin Kazans intresse i februari låg prislappen på två miljoner euro och en sådan summa, eller ens hälften, skulle AIK knappast betala.

Då tror jag mer på en budgetvärvning i Sirius Stefan Silva, 24, efter säsongen. Superettans skyttekung är kompis med Alex Milosevic och Nabil Bahoui och skulle mer än gärna spela i svartgult. ­Enligt mina källor finns det en utköps­klausul på en halv miljon kronor, en prislapp som säker faller Björn ­Wesström något bättre i smaken.

ARTIKELN HANDLAR OM