”Är en dröm som gått i uppfyllelse”

FOTBOLL

”Okända landslaget” går tungt i VM – njuter ändå

1 av 3

Zlatan Ibrahimovics gåva slutade med en match om sjundeplats för "Det okända landslaget" i VM.

Och ett minne för livet för 17 svenska fotbollsspelare med inlärningssvårigheter.

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse. Det är inte varje dag man spelar ett världsmästerskap, säger 22-årige Ümit Yarar.

Han gjorde landslagets första VM-mål när han satte 1–1 efter 18 minuter i premiären mot Frankrike.

– Vi kunde egentligen ha lett med 3–0 i halvtid! Där kunde vi ha plockat de tre första poängen som är så viktiga, men... fotboll är fotboll, säger Ümit Yarar.

Ja, Frankrike gick istället ifrån och vann till slut premiärmatchen med 4–1 och sedan visade sig både Sydafrika och regerande mästarna Saudiarabien vara alldeles för svåra: Sverige blev överkörda med 10–1 respektive 9–0.

– Man kan inte säga att matcherna har varit bra eftersom vi har förlorat, men vi har spelat som ett lag och det tycker jag är bra, säger 22-åringen.

"Annars hade det stannat vid en dröm"

I "Det okända landslaget" är han offensiv mittfältskreatör, hemma i Sverige är Ümit Yarar vänsterback i Kista Galaxy; AIK-profilen Henok Goitoms klubb.

– Henok gillade vår sida på Facebook precis innan vi åkte hit, berättar assisterande förbundskaptenen Stefan Jonsson.

Och AIK-anfallaren är inte ensam. Över 8500 människor har gillat sidan för laget vars VM-dröm besannades i och med att Zlatan Ibrahimovic donerade 350 000 kronor för att laget skulle ha råd att åka.

– Man ska tacka Zlatan och Paul Balsom (fotbollslandslagets fysiolog) och hela det gänget som hjälpte oss att få spela här i Brasilien. Annars hade det stannat vid en dröm, säger Ümit Yarar.

Hur känns det egentligen att spela ett VM-slutspel?

– Det är första gången jag fått delta i ett världsmästerskap. Jag har spelat EM tidigare, men att få spela i Brasilien... det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Det är inte varje dag man får spela ett världsmästerskap.

Jag har aldrig gjort det.

– Nej, det gäller väl att ha tur, skrattar Ümit Yarar.

"Tyskland är inte omöjliga"

Intill sig på mittfältet har han Gandhi Danho som också är lika nöjd med Brasilien-äventyret.

– Det har varit fantastiskt, faktiskt, förutom att det har gått lite upp och ner för oss spelmässigt. Men stämningen är riktigt bra i laget, säger 30-åringen och fortsätter:

– Det har varit intressant. Nu vet man var man ligger och vad vi måste bygga på. Vi ligger bara lite efter Frankrike – men vi är inte långt ifrån att vara där.

Och efter de tre raka förlusterna i gruppspelet väntar spel om sjundeplatsen på fredag. Där väntar Tyskland; en nation som må ha vunnit "riktiga" VM tidigare i somras – men som mycket väl kan sluta sist i VM för personer med inlärningssvårigheter.

För Sverige är sugna på sjundeplatsen.

– Tyskland ska inte alls vara någon omöjlighet. Där ska vi ha en stor chans, säger assisterande förbundskaptenen Stefan Jonsson.

Efter placeringsmatchen åker "Det okända landslaget" hem på måndagen. Den offensive kreatören Ümit Yarar, 22, ska tillbaka och spela vänsterback i division fyra igen.

– Hur det ska bli att komma hem? Det blir nog inte värsta "wow, han har spelat i VM!"-reaktionen. Det blir nog som vanligt, säger VM-spelaren.