Tjänade 110 miljoner – fick inte köpa klocka

FOTBOLL

Stoppades av rädsla för falska kreditkort

Mannen i klockbutiken i London fick inte köpa en klocka eftersom ”några nigerianer kommit in med falska kreditkort”.

”Om jag berättar mitt namn kommer du känna igen mig då? Jag är Eto'o”, svarade Samuel Eto'o.

Samme fotbollsstjärna som tjänade 110 miljoner kronor om året.

Samuel Eto'o prisas av Europeiska rådet för tolerans och försoning för sitt arbete mot rasism. I samband med prisutdelningen berättade fotbollsstjärnan om hur han själv drabbats.

”Sa att kortet nekats”

Efter flera incidenter valde anfallaren att inte låta sina barn gå på matcherna och när publiken gjorde apljud mot Eto'o under en match med Inter 2010 gick anfallaren helt enkelt av planen. 34-åringen berättade också om hur han en gång ville köpa en klocka för 128 000 kronor i en butik i London.

– Jag frågade expediten, som också var svart, om hon kunde visa mig klockan. Först såg jag hur hon vände sig mot en kollega och bara ”uh, vad ska jag göra?”. Till sist lät hon mig ändå se på klockan. Jag gjorde det och sa ”ok, jag köper den”. Jag tog fram mitt kreditkort och hon gick iväg för att dra det men kom tillbaka och sa att köpet nekats, berättar Eto'o för CNN.

Samuel Eto'o, som just nu spelar för italienska Sampdoria, ringde då sin bror som var i samma kvarter för att han skulle kunna komma med ett annat kort.

– Min bror har råd med den här och sättet han behandlas på får honom att tro att ni inte tror att han har det bara för att han är svart, sade brodern till expediten.

”Får jag ta en bild med dig?”

Enligt Samuel Eto'o ska personalen i klockbutiken då ha förklarat att de var oroliga över att sälja klockan eftersom ”vi hade några nigerianer i affären häromdagen med falska kreditkort”. Vid det här laget hade även en väktare kallats till butiken.

– Väktaren var från Senegal och försökte bara försvara det kvinnan sa så jag frågade honom var han var ifrån. När han sa det sa jag ”Ahh. Om jag berättar mitt namn, kommer du känna igen mig då?” Han skakade på huvudet och jag sa ”Jag är Eto'o”. Han bara ”Neeeej! Senast i går pratade jag och min fru om dig! Kan jag ta en bild med dig och skicka till henne?”.

Samuel Eto'o har utsetts till hela Afrikas bäste spelare fyra gånger och tjänade bara under åren i ryska Anzi 2011-2013 motsvarande 110 miljoner kronor om året. Till sist fick han också köpa klockan – och hoppas själv att personalen i butiken fick sig en läxa.

– Jag sa till kvinnan att ”i nästa intervju ska jag berätta om det här och även säga namnet på er affär så att alla vet att ni behandlar folk olika här”. Hon förstod att jag kunde rapportera vad hon just gjort, men det var ett misstag. Det var ett misstag av henne att kategorisera så. Jag tror inte att hon var rasist, men hon satte alla svarta människor under samma stereotyp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A