FA-bossen jämför Peps protest med svastika och IS

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Tim Ireland / TT / NTB Scanpix

Pep Guardiola bär ett gult band till stöd för katalansk självständighet.

Det har fått FA:s VD Martin Glenn att jämföra ställningstagandet med att stötta IS eller bära en svastika.

– Det här är saker vi inte vill ha, säger han enligt Times.

Nu har han bett om ursäkt.

Pep Guardiolas Manchester City stormar mot ligatiteln.

Men samtidigt för spanjoren ett krig mot FA och deras paragraf 4 som gäller förbud mot politiska symboler. Guardiola har nämligen valt att stötta de fängslande katalanska politiker som arbetat för självständighet för Katalonien genom att bära ett gult band på bröstet.

– Att göra ett uppror för något sådant och hamna i fängelse måste vara tufft. Eftersom de fortfarande sitter kvar där, så länge de inte är ute, kommer bandet sitta kvar. De kan bötfälla mig för att jag bär bandet men det sitter människor i fängelse, stänger de av mig - Uefa, Premier League, Fifa - så är det okej, har Guardiola tidigare sagt.

”Som svastikan”

Trotsen mot FA får organisationens vd Martin Glenn att gå i taket.

Men det är inte dispyten som får rubriker i The Times i dag, det är den rad tämligen taktlösa liknelser som Glenn ska ha använt sig av när han talat om Guardiolas protest på ett förbundsmöte i Zürich.

Foto: Ennio Leanza / TT / NTB Scanpix

– Allt vi gör är att på ett rättvist sätt använda oss av våra regler. Vallmoblomman (hedrar militära veteraner och används flitigt i Premier League, red. anm.) är ingen politisk symbol men det här gula bandet är det. Var ska du dra gränsen – ska vi tillåta någon med Ukip-symbol, en IS-symbol eller om du har en tröja med Robert Mugabe?, säger Martin Glenn och fortsätter:

– Saker som är väldigt splittrande, det kan vara starka religiösa symboler, det kan vara Davidsstjärnan, det kan vara hammaren och skäran och det kan vara svastikan... det här är saker vi inte vill ha, säger han enligt Times.

”Be om ursäkt”

Efter att ha fått skarp kritik bad Martin Glenn om ursäkt under måndagsförmiddagen.

– Jag skulle vilja be om ursäkt om jag sårat någon genom de exempel jag använde när jag pratade om politiska och religiösa symboler i fotboll. Specifikt när det gäller Davidsstjärnan, som är en väldigt viktig symbol för judar över hela världen. Jag kommer att prata med Jewish Leadership Council och be om ursäkt, säger Glenn i ett uttalande.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM