Pehrsson trivs i sin nya roll

FOTBOLL

Inte bitter trots tuffa uppbrottet i Djurgården

Avskedet från svensk fotboll blev omtumlande och trist.

Magnus Pehrsson valde att lämna Djurgården i april förra året efter ha blivit utsatt för och hot.

I dag trivs han i sin nya roll som förbundskapten för Estland.

Planen var att rota sig i Stockholm, att låta familjen få en fast punkt efter många flyttlass den senaste tioårsperioden. Som manager och tränare i Djurgården skulle en långtidsplan arbetas in. Det arbetet fick ett hastigt slut sedan Pehrsson fått telefonsamtal och personliga besök av hotfull karaktär på träningsanläggningen.

– Jag känner ingen bitterhet, tycker mest det är trist att det ska gå till på det här viset. Djurgården är en så speciell klubb för mig och jag tycker fortfarande det är tråkigt att jag inte fick se resultatet av det långsiktiga arbetet med klubben.

"Rätt och riktigt då"

Magnus Pehrsson har inte ångrat sitt beslut att lämna föreningen.

– Nej, jag gjorde vad som kändes rätt och riktigt då. Jag har accepterat att det blev som det blev, säger han.

Och nästa uppdrag lät inte vänta på sig. Estlands landslagsledning meddelade sitt intresse i sin jakt på en ersättare till förbundskaptenen Tarmo Rüütli.

– Jag behövde inte fundera länge. De ville ha mig och uppdraget var lockande. Dessutom kunde familjen bo kvar i Lidingö, det var en viktig faktor, säger Pehrsson, som har en lägenhet i Tallinn som kan användas när så behövs.

Magnus Perhsson kontaktade nuvarande och före detta förbundskaptener i bekantskapskretsen för att få råd om hur han skulle närma sig uppgiften.

– Jag pratade med flera, Erik Hamrén bland andra. Jag ville veta i vilken ända jag skulle börja.

Positivt överraskad

Magnus inledde med att bekanta sig ordentligt med organisationen och staben kring landslaget.

– Jag har blivit positivt överraskad. Men ska komma i håg att Estland fick börja om efter att landet blivit självständigt 1991. Förbundet jobbar rationellt, har många unga anställda och är ungefär som ett framåt företag, säger Pehrsson, som infört en del nymodigheter under de åtta månader han hittills varit anställd.

– Det finns naturligtvis inte samma resurser som i stora fotbollsnationer, men sett till den nivå Estland befinner sig på är satsningen bra, säger förbundskaptenen, som har en landsman i tränarstaben.

– Det fanns ingen som skötte scouting, uppföljning och analys och Jesper Norberg ansvarar för detta nu.

Bättre hotell

Andra förändringar är att spelarna, de flesta spelar till vardags utanför Estlands gränser, märkt att de numera bor på bättre hotell, får bättre mat och att resorna fungerar bättre när de kommer hem.

– Detaljer som får spelarna att tycka att det är ännu roligare att komma hem och representera sitt land, säger han.

Han börjar nu få en bild av vilket spelarmaterial han har till sitt förfogande och hur han ska formera sitt lag när allvaret börjar på riktigt i höst.

– Det är EM-kvalet som gäller. Nu börjar allvaret på riktigt och jag tycker att vi har ett lag som kan överraska. Det finns flera riktigt snabba och duktiga anfallare som kan bli ett vapen i ett tänkt omställningsspel. Och vi har en offensiv mittfältare som håller riktigt hög klass, Konstantin Vassiljev, som kan slå de rätta passningarna.

Magnus Pehrsson kan skriva in sig i den estländska fotbollshistorien. Nationen har aldrig kvalificerat sig för ett slutspel.

– Det är den dröm alla har i Estland.

Innan Estland inleder sitt EM-kval möter laget Sverige i en landskamp på Friends Arena.

– Det kommer nog att kännas väldigt speciellt, men jag har inte tänkt på det så mycket. Jag följer med vad som händer i svensk fotboll, men har inte sett en allsvensk match live sedan jag lämnade Djurgården.

Gert-Owe Gärder/TT

ARTIKELN HANDLAR OM