En miljon skäl – att ge Zlatan semester

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Galna siffrorna: Sparade 8,5 miljoner när stjärnan var med landslaget

Foto: TT

Zlatan Ibrahimovic jublade när PSG lottades mot Ajax i Champions League.

Den franska klubben har också en miljon anledningar att jubla.

Det är summan i kronor de sparar per dag när Zlatan är utanför Frankrike.

På onsdagen inleder Paris Saint-Germain sin säsong i Champions League med bortamatch mot Ajax. En extra speciell match för Zlatan Ibrahimovic som jublade när klubben lottades mot hans första utlandsklubb.

– Jag var glad. Jag har varit där förut i Champions League med två andra lag, först Juventus och sen Milan. Nu åker jag tillbaka med PSG. Det är alltid en härligt känsla eftersom allt började i Ajax så jag är väldigt lycklig, säger 32-åringen till PSG:s hemsida.

Slipper skatt för 14 spelare

Men det är inte bara Zlatan själv som har anledning att jubla över att laget lämnar Frankrike för en bortamatch utomlands. Landets skatteregler gör att klubben sparar enorma summor på att skicka sina stjärnor utomlands.

Enligt Fotbollskanalen, som hänvisar till L'Equipe, behöver en person som bott i landet kortare än fem år inte betala inkomstskatt i Frankrike när han eller hon befinner sig utomlands. Under de 48 timmar PSG befinner sig i Amsterdam för mötet med Ajax så betalar klubben inte inkomstskatt för någon av de 14 utländska spelarna i truppen. Det betyder betydande summor med en inkomstskatt på 75 procent på inkomster över en miljon euro per år i Frankrike.

Dubbelt så dyrt som Ronaldos lön

Sportbladets lekmanna-uträkning visar att PSG betalar motsvarande 390 miljoner kronor per år i skatt för Zlatans lön på 130 miljoner kronor efter skatt. Det innebär att klubben sparar en dryg miljon kronor per dag svensken befinner sig utomlands.

Något som kanske kan förklara klubben träningsläger i Österrike och svensken återkommande resor hem till Sverige när han är skadad eller ledig. Bara på de åtta dagar Zlatan var med det svenska landslaget för EM-kvalet mot Österrike sparade PSG 8,5 miljoner kronor.

För att sätta själva skatten i perspektiv kan också tilläggas att PSG skattar dubbelt så mycket per dag för Zlatan som Cristiano Ronaldo tjänar i Real Madrid.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN