MFF utslaget – men 170 miljoner rikare

avFredrik Jönsson

”Detta kommer att ge förutsättningar för alla svenska lag”

Europaäventyret är slut för Malmö FF efter kvällens förlust mot Olympiakos.

Men cupspelet har gett närmare 170 miljoner kronor från Uefa.

– Det är klart att det betyder otroligt mycket, säger vd:n Niclas Carlnen.

Foto: AFP
Adu.

Gruppspelet i Champions League avslutades med en förlust mot Olympiakos på bortaplan. Det innebär att Europaspelet är över för Malmö FF, som är första svenska klubb att delta i Champions League på 14 år.

Deltagandet har – som tidigare skrivits – inneburit ett miljonregn när det gäller intäkter.

– Det är klart att det betyder otroligt mycket, det ger stabilitet och ny plattform att utgå ifrån, säger Niclas Carlnen.

I dagsläget har MFF fått in 14 miljoner euro från Uefa för deltagandet i turneringen. Segern på hemmaplan mot Olympiakos gav ytterligare en miljon euro.

”De pengarna kommer i juni”

MFF väntar också på mer pengar från Uefas marketing pool, som redan har gett klubben runt 3 miljoner euro.

– Den beror på vilka marknadsintäkter de har i turneringen. Det är en procentuell fördelning av de totala marknadsintäkterna. Vi har fått en indikation på att vi har fått 50 procent, så vi räknar med lika mycket till, alltså tre miljoner euro. Men det är ingen ny intäkt, säger vd:n Niclas Carlnen.

– Men de pengarna kommer i juni. Uefa vet inte hur stor summan är förrän finalen är spelad.

Det betyder totalt runt 18 miljoner euro, det vill säga drygt 167 miljoner kronor. Förutom de intäkterna har klubben även haft tre utsålda hemmamatcher under Champions League.

– Jag vågar inte svara på vad de har gett exakt, jag har inget netto där. Vi vet att vi har haft slutsålt, men det har sett lite annorlunda ut med hospitalty-platser och annat, säger Carlnen.

Viktigt för svensk fotboll

I dagsläget har vd:n svårt att slå fast hur stor vinst MFF har gjort på deltagandet i Champions League.

– Nu pratar vi bara intäkter. Till det finns ju också kostnader för till exempel när vi flyger, boende, bonusar och hela köret. Det finns rätt mycket kostnader, säger han.

Men Carlnen gläds inte bara över pengarna. Han poängterar att det här är viktigt för svensk fotboll.

– Det här kommer att ge förutsättningar för alla lag, Sverige får högre rankningpoäng i Europa, det gör att allsvenska lag får bättre förutsättningar utomlands. Flera lag i Europa hade varit fantastisk för alla, då får man bättre seedning och får enklare motstånd i kval in till turneringarna. Det är dit vi vill med svensk fotboll.

ARTIKELN HANDLAR OM