Fotbollslegendar säljer sitt VM-guld

”Det är så sorgligt”

Jimmy Greaves, 74, petades i finalen när England tog VM-guld 1966 och blev utan guldmedalj.

I 43 år kämpade sedan fansen för att han skulle få sin medalj.

År 2009 blev det verklighet – men nu säljer han den.

Fotbollslegendaren Jimmy Greaves, 74, gjorde 44 mål för England under sin landslagskarriär (numera tätt följd av Wayne Rooney på 43 mål), vilket är tredje flest någonsin i det engelska landslaget.

1966 var han med när England tog VM-guld, och han hade en betydande roll fram till den tredje matchen då han plötsligt skadade sig. Greaves var inte spelklar förrän till finalen, men då petades han till förmån för sin ersättare Geoff Hurst – och blev också utan guldmedalj.

Supportrar gick sedan en 43 år lång kamp för att han skulle belönas med en medalj, och 2009 blev det verklighet. Greaves fick sin medalj, och Englands dåvarande premiärminister Gordon Brown sa att ”rättvisa äntligen hade skipats”.

Säljer guldmedaljen

Men förhållandet mellan Greaves och hans guldmedalj blev inte särskilt långvarigt.

Efter bara fem år har han nu lagt ut den till försäljning, sannolikt till följd av ekonomiska problem.

I maj sålde Jimmy Greaves och hans fru Irene sitt gemensamma hus, och tidningar i England har snappat upp att Irene har en dom över sig från augusti – efter att inte ha kunnat betala en räkning på 185 pund – och att paret nu är skrivna hemma hos sin ena dotter Lynn.

”Är så sorgligt”

Daily Mail har skrivit om historien och reaktionerna och kärleken från människor låter inte vänta på sig.

”Det här är väldigt sorgligt. Jag brukade avguda Greaves, trots att jag var United-fan hade jag bilder av honom på väggarna”, skriver signaturen longarmway.

”Greavsie är en komplett legend, en målgörande maskin, och kan göra vad han vill med medaljen han förtjänade. Jag hoppas du får mycket för den”, skriver läsaren Howard.

”Vore inte den trevligaste lösningen för en nuvarande stjärna i England att köpa medaljen, och sedan lämna tillbaka den till Jimmy?”, frågar sig en läsare vid namn Paul.

Daily Mail skriver att Greaves förväntas få minst 50 000 pund, motsvarande 590 000 kronor, för medaljen som är på 18 karat guld.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN