Motståndaren räddade hans liv

FOTBOLL

Jonathan Richter träffades av blixten – beräknas snart vakna ur koman

1 av 3 | Foto: 24-årige Jonathan Richter var i kamp om bollen med fyra andra spelare när blixten slog ned i honom.

FC Nordsjällands mittfältare Jonathan Richters träffades av blixten.

Om han vaknar upp ur koman kan han tacka motståndaren Jesper Skak Nielsen för att han lever.

– Det var en effektiv hjärtmassage som han reagerade på, så det har i första omgången räddat hans liv, säger Peder Carl, överläkare på sjukhuset i Hvidovre.

När FC Nordsjällands reservlag i går spelade en träningsmatch mot Hvidovre blev det ett åskoväder. I samband med det träffades Nordsjällands 24-åring Jonathan Richter av blixten.

Richter drabbades av hjärtstillestånd och fördes till sjukhus där han försattes i konstgjort koma och kyldes ner till 34 grader för att hans kropp skulle skonas så mycket som möjligt efter blixtnedslaget.

”Dör i regel”

Fotbollsspelaren ligger fortfarande i respirator, men om allt går väl ska han vakna upp inom ett dygn eller två, uppger danska medier.

Richter har då all anledning att tacka Hvidovres Jesper Skak Nielsen. Enligt Frederiksborg Amts Avis var det han som tillämpade mun mot mun-metoden och hjärtmassage innan läkare och ambulans var på plats tio minuter efter olyckan.

– Om man inte gör något så dör patienten i regel. Om man bryter några revben kan vi fixa det i efterhand. Det viktigaste är att man ger hjärtmassage omgående, säger Peder Carl, överläkare på sjukhuset i Hvidovre, till DR's P3.