AIK tvingas låna 7,7 miljoner kronor

AIK misslyckades att sälja stjärnan Iván Óbolo, 28.

Nu tvingas klubben ta ett kortfristigt lån på 7,7 miljoner kronor.

– Vi har inte gjort de planerade spelarförsäljningar som vi hade tänkt och behöver stärka vår likviditet, säger AIK Fotboll AB:s vd Annela Yderberg.

AIK Fotboll AB skickade under onsdagen ut följande pressmeddelande:

”AIK Fotboll AB har, för att på kort sikt förbättra likviditeten i bolaget, tecknat ett kortfristigt lån. Totalt uppgår lånet till 7,7 mkr. I tillägg till ett antal externa långivare återfinns också några styrelseledamöter och större ägare inom närståendekretsen. Lånen upptas med kort löptid, maximalt 6 månader och räntan är 1,5 % per månad. Lånen innehåller inga konverteringsmöjligheter eller liknande klausuler till ägande i förekommande fall”.

Försökte sälja

– Vi tittar hela tiden på vår likviditet och finansiering på kort och lång sikt. Bland annat gjorde vi inte de planerade spelarförsäljningar som vi hade tänkt göra och behöver då på kort sikt stärka vår likviditet, säger AIK Fotboll AB:s vd Annela Yderberg till Sportbladet.

Hon vill inte kommentera vilka spelarförsäljningar det gäller, men det är ingen hemlighet att AIK under augusti månad försökte sälja Iván Óbolo. Argentinarens kontrakt med AIK går ut nästa sommar vilket betyder att spelaren kan lämna klubben som bosman.

Kan det bli så att ni tvingas sälja spelare för att få in pengar?

– Nej. Transferfönstren är stängda, så det är inte aktuellt.

Har spelarna fått sina löner?

– Ja. Det här gör vi bara för att koncentrera oss på verksamheten och slutspurten. Vi behöver förstärka under en kort period, men några problem med att betala ut löner har vi inte.

Hur ska ni betala tillbaka?

– Det är inget jag kan kommentera nu. Men det är ett kortfristigt lån.

Ser ekonomin god ut för AIK Fotboll AB?

– Det är ett tufft år, men vi har bra kontroll och tittar gärna på längre sikt. Vi håller på att göra vissa förändringar i vår organisation och sättet att jobba. Vi har gott hopp.

Hammarby var varit tvungna att sparka folk. Sitter folk säkert i AIK?

– Vi gjorde vissa förändringar inför 2008 och har inga planer på att göra det nu.

Kommer ni att gå back mycket den här säsongen?

– Vi kommunicerade i samband med vår kvartalsrapport att vi gör en prognos på mellan noll och minus fem miljoner kronor. Vi har vissa avvikelser, främst inom sporten, där vi har haft många skador och behövt ha dubbla spelare. Det har varit trögt på spelarmarknaden som också bidragit till att vi har haft höga kostnader. Sedan har vi köpt spelare som inte låg i planen. Köper man en spelare och betalar sign on får man ta kostnaden på en gång.

AIK Fotboll AB har ett eget kapital på knappt nio miljoner kronor.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN