Fotboll

Här kan EM avgöras

FOTBOLL

De blir värdstäder när Sverige och Norge söker EM 2016

Sverige och Norge

söker fotbolls-EM 2016 ihop.

Sportbladet kan avslöja att Solna, Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg och Halmstad presenteras som förslag på svenska EM-orter under en presskonferens i dag.

Rasmus Elm kan leda Sverige vid ett hemma-EM om drygt sex år.

Rasmus Elm kan leda Sverige vid ett hemma-EM om drygt sex år.

Foto: Bildbyrån

Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell och generalsekreteraren Sune Hellströmer kommer att offentliggöra EM-planerna tillsammans med sina norska motsvarigheter Sondre Kåfjord och Karen Espelund på en presskonferens i Oslo under eftermiddagen.

Tre städer i reserv

Efter mer än ett års planering har nu de båda förbundsstyrelserna bestämt sig för att gå vidare med sin EM-ansökan och skicka in en intresseanmälan till

Uefa.

Enligt de nya direktiven kräver Uefa att värdnationerna utser nio så kallade ”host cities”, alltså värdstäder, i sin ansökan. Dessutom får upp till tre reservarenor namnges. Det innebär att Sverige och Norge i detta skede presenterar tolv städer, sex i vardera land, som tilltänkta EM-orter.

– Solna, Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg och Halmstad är de städer som har utsetts från svensk sida. Sannolikheten är väldigt hög att det blir just de här städerna som finns med

i den slutliga ansökan, fyra eller fem av dem blir värdstäder och en eller två kommer då att stå som reserver, säger Andreas Meimermondt, projektledare vid evenemangsenheten på Helsingborg Stad.

Norrköping sa nej

Flera städer har redan tackat nej eller fallit bort.

– Jag vet till exempel att Norrköping fanns med som tänkt EM-ort men där har man sagt nej, säger Andreas Meimermondt.

Hur det exakta upplägget kommer att se ut, på vilken arena vilka matcher exempelvis är tänkta att spelas, är inte bestämt i det här skedet.

Men ett förslag Göteborg utses till centralort och att Nya Ullevi blir finalarena i det slutgiltiga förslaget, trots att det ska byggas nya nationalarenor i både Stockholm och Oslo. Anledningen ska då vara stadens geografiska läge nära den norska gränsen.

– Vi har inte kommit så långt i diskussionen. Men det var ju Göteborg som tog initiativet till det hela så vi hoppas ju, säger Leif Nilsson vd för Göteborg & Co, stadens turismbolag.

David Tanentsapf

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!