Hammarby IF Fotboll

SPELARNA FÅR BETALA

FOTBOLL

Ska spara 20 milj – då kan Hammarby tvingas sänka löner: ”Gäller överlevnad”

djup kris Hammarby måste spara 20 miljoner kronor. Spelarnas löner kan komma att sänkas. ”Det är nödvändigt för att vi ska överleva”, säger klubbens vd Michael Andersson.

Hammarby måste spara 20 miljoner och hälften tas direkt från spelartruppen.

De utgående kontrakten förlängs inte och spelarnas löner kan sänkas.

– Det spelar ingen roll vilket sportsligt resultat vi har om vi inte får behålla elitlicensen, säger klubbens vd Michael Andersson.

Enligt Hammarbys vd Michael Andersson ska spelare och anställda få frågan om de kan tänka sig att sänka sin löner inför nästa säsong.

Hammarby Fotboll AB blöder och i går presenterade vd:n Michael Andersson ett kraftigt åtgärdspaket för sina anställda.

Klubben ska spara sex miljoner i år och hela 14 miljoner 2010 enligt ett styrelsebeslut som togs i tisdags.

– Det innebär att vi på två år skär i runda slängar 20 miljoner. Det är nödvändigt för att vi ska överleva. Dels för att vi inte får ekonomin att gå ihop och dels för att vi måste se till att få behålla vår elitlicens. Har vi inte positivt eget kapital spelar det ingen roll vilket sportsligt resultat vi har. Det handlar om att få behålla elitlicensen, säger Michael Andersson.

Tio milj bort från truppen

Sparpaketet innebär att ett antal människor i organisationen kommer att bli av med sina jobb, andra får nya arbetsuppgifter. Men det är i den spelartruppen de allra största nedskärningarna kommer att göras. Av de 14 miljonerna som ska sparas under 2010 ska hela tio skäras bort från spelartruppen.

– Största nedskärningen under 2010 blir kostnader för a-truppen. Det är i storleksordningen omkring fyra miljoner när det gäller personalkostnader och tio miljoner för spelartruppen, och där är det en del som sker per automatik eftersom en del avtal går ut, säger Michael Andersson.

Hammarbys lagkapten Mikkel Jensen är en av de spelare vars kontrakt löper ut efter nuvarande säsong och han är beredd på att få lämna.

– Mina tankar är ärligt talat inte där just nu, jag tror inte att jag ska behöva gå arbetslös den 1 januari ändå. Jag är bara jätteledsen för alla de personer som blir av med sina jobb, säger han.

Staben kring a-laget ska bantas. Hammarby har byggt upp en av de mest professionella sportsliga organisationerna med ett stort antal heltidsanställda specialister men den tiden är över.

”Det har brustit”

– Vår organisation har vuxit med ett antal personer under ett antal år och i ambitionen att utveckla framförallt den sportsliga organisationen så har man velat tillföra expertis av olika slag och specialister. I den bästa av världar är det fantastiskt om man kan göra det. Men problemet är att man inte tagit hänsyn till kostnaden som det innebär och det är där det har brustit, säger Michael Andersson.

Enligt Michel Andersson kommer de anställda, inklusive spelarna, att få frågan inför nästa säsong om de kan tänka sig att självmant sänka sina löner.

– Jag vill nog vänta med att diskutera det tills den frågan blir aktuell, säger Mikkel Jensen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset nu på lördag där en Jackpot på ca 20 miljoner står på spel!

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Hammarby IF Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hammarby IF Fotboll