IFK Göteborg

Rasar mot förbundet

FOTBOLL

Mild: Kan de inte klara av det här får någon annan ta över driften av allsvenskan

GÖTEBORG. Wanderson-­affären rör upp heta känslor i Fotbollssverige.

IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild riktar skarp ­kritik mot Svenska Fotbollförbundet.

– Allsvenskan är vår högsta serie och kan inte förbundet klara av de här ­bitarna får någon annan ta över driften, säger han.

ARG Håkan Mild rasar mot förbundet. ”Det måste finnas tydliga och klara regler och det är förbundets uppgift att se till att de följs.”
ARG Håkan Mild rasar mot förbundet. ”Det måste finnas tydliga och klara regler och det är förbundets uppgift att se till att de följs.”

Gais skyttekung Wanderson do Carmo spelade flera matcher trots att han vid tidpunkten saknade arbetstillstånd. Något som inte ska kunna inträffa, enligt Håkan Mild.

– Det måste finnas tydliga och klara regler och det är förbundets uppgift att se till så att de följs. Det borde vara jävligt enkelt. Det ska inte gå att ta ut en spelare till match som inte har arbetstillstånd, säger IFK Göteborgs sportchef.

”Borde vara enkelt”

Mild menar att det med dagens moderna teknik borde vara enkelt att lösa. När de allsvenska klubbarna ska lämna in laguppställningen inför match gör de det via det internetbaserade systemet Fogis (fotbollens gemensamma informationssystem). Om en spelare saknar speltillstånd, till exempel för att något papper inte är inskickat i tid, säger systemet ifrån och spelaren kan inte bli uttagen till matchen.

– Så borde det också fungera om någon har dragit på sig tre varningar och därmed är avstängd, liksom om en spelare saknar arbetstillstånd. Då slipper vi de här diskussionerna. Jag är ingen datorexpert, men det är 2009 nu och det borde gå att lösa. Hur svårt kan det vara? säger Mild och fortsätter:

– Eller menar förbundet att vi som förening ska kolla upp om våra motståndare har arbetstillstånd? Ska vi föra anteckningar över när exempelvis Flávios och Óbolos tillstånd upphör att gälla? Det låter ju inte klokt någonstans. Jag tycker inte att vi ska leta efter fel hos andra föreningar. Man vill inte anmäla kollegor.

Lagrell håller med

Lars-Åke Lagrell, Svenska fotbollförbundets ordförande, har fått ta del av Milds kritik.

– Jag håller med Håkan att klubbarna inte kan jaga fel hos konkurrerande klubbar, säger Lagrell och fortsätter:

– Jag har stor respekt för Håkan Milds synpunkter men för mig skulle det vara fullständigt fel om förbundet tog på sig uppgiften att hålla koll på spelarnas olika tillstånd. Det ansvaret vilar på respektive klubb.

Men IFK Göteborgs sportchef går ännu längre i kritiken.

Om inte Svenska Fotbollförbundet omgående gör reglerna mer lättbegripliga och inför ett kontrollsystem ställer sig Mild frågande till om förbundet verkligen ska ha ansvaret för allsvenskan i fortsättningen.

– Allsvenskan är vår högsta serie och kan inte förbundet klara av de här bitarna får någon annan ta över driften, säger Håkan Mild.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

IFK Göteborg

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IFK Göteborg