Jonas Olssons oväntade roll i VAR

Djurgårdaren: ”Då är det väl jättebra”

Av: Johan Flinck

Publicerad:

GELENDZJIK. Videodomaren är den stora snackisen i VM.

Sportbladet har pratat med en av anledningarna till att VAR existerar.

– Har jag varit med och bidragit till att fotbollen blivit mer rättvis är väl det jättebra, säger Jonas Olsson.

Japp, djurgårdaren och ex-landslagsmannen.

VM 2018 lär framför allt bli ihågkommet för att videodomarsystemet VAR infördes.

Det spelas nästan inte en match i VM utan att VAR spelar huvudrollen och systemet har blivit turneringens stora snackis.

VAR har sina rötter i Nederländerna. Den förre elitdomaren Raymond van Meenen, då anställd i det nederländska förbundet och i dag chef för Feyenoords akademi, var en av pionjärerna och nyckelfigurerna när man i början av decenniet i Nederländerna började utveckla det som hela fotbollsvärlden pratat om de senaste veckorna.

”Var egentligen mörkrött”

I en intervju med tidningen Voetbal International berättar den i dag 43-årige van Meeren hur tanken på videodomare föddes.

Det visar sig att den förre landslagsmannen Jonas Olsson spelade en viss roll.

– Det var mina egna misstag som var orsaken till att jag började tänka att det skulle vara fint med lite hjälp ibland. Jag minns ett exempel väldigt tydligt, säger van Meeren i intervjun och berättar om en match mellan NEC och Venlo i den nederländska ligan på annandag jul 2007.

– Jonas Olsson i NEC fick ett gult kort. Det var egentligen mörkrött men jag hade inte sett situationen tillräckligt bra. Vid ett sånt tillfälle vill du att någon som sett det bättre hjälper dig, säger van Meeren.

”Minns inte varningen”

Jonas Olsson, av alla fotbollsspelare i världen, är alltså en av anledningarna till att hela fotbollsvärlden i dag pratar om VAR.

Hur känns det?

– (Skratt) Vi är nog alla en del av det. Jag tror inte att det bara är den situationen som lett fram till att vi nu har VAR i VM. Men har jag varit med och bidragit till att fotbollen blivit mer rättvis är väl det jättebra, säger Olsson när Sportbladet upplyser honom om van Meerens historieskrivning.

Minns du det gula kortet?

– Jag har inget minne av det alls. Men man har ju fått en del kort genom åren, haha.

Vill inte ha det i allsvenskan

Olsson har inte riktigt bestämt sig för att vad han tycker om VAR och dess konsekvenser.

– Jag vet inte om det blivit mer rättvist egentligen med VAR. Jag tycker det används lite godtyckligt. Men jag är för att fotbollen ska vara rättvis och att domaren får hjälp.

Vill du ha VAR i allsvenskan?

– Bra fråga...nej, det tror jag inte. Kanske landar det här till slut i att lagen har en eller två ”challengers” var, som i tennis. Det finns en tjusning i diskussionerna det blir i fotboll om det var straff eller inte, säger han.

Foto: Bildbyrån och TT

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad: