Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Svenske lagkamraten om Harry Kane: ”Alltid varit en envis jäkel”

avMichael Wagner

S:T PETERSBURG. De spelade tillsammans i Tottenhams reserv- och juniorlag.

Sedan tog karriärerna olika riktningar.

– Han var en bra avslutare, men det var svårt att se att Harry Kane skulle bli en av världens bästa anfallare, säger ÖSK-målvakten Oscar Jansson, 27.

På lördag spelar Sverige VM-kvartsfinal mot England i ryska Samara.

Målvakten Oscar Jansson är en av miljontals svenskar som bänkar sig för att se fotbollsdramat.

Dagen efter spelar han i återstarten av allsvenskan när Örebro möter Elfsborg.

För sju år sedan var situationen lite annorlunda. Då hette några av lagkamraterna Danny Rose, Kyle Walker och Harry Kane, alla tre med i den engelska VM-truppen.

– Danny Rose spelade jag ihop med i fem år. Harry Kane kom upp de sista tre åren. Kyle Walker var där i fyra år men hamnade i A-laget tidigt. Vi spelade en hel del reservlagsmatcher tillsammans allihopa. Jag tränade med dem alla under den tiden, säger Oscar Jansson till Sportbladet. 

Blivande världsstjärnor

Som 17-åring lämnade Jansson Karlslund i januari 2007 efter att ha blivit upptäckt av Tottenham i U16-EM.

Under de närmaste åren fick den unge svensken träna och spela matcher med en rad spelare som i dag är världsstjärnor och där några av dem, med VM:s skytteligaledare Harry Kane i spetsen, ställs mot Sverige.

– Vi hade ett fantastiskt lag av unga spelare. Det är flera andra som gått vidare till andra klubbar i England eller utomlands också, säger Jansson, som återvände till Sverige och Örebro SK 2013.

Hur var en ung Harry Kane som spelare?

– När vi spelade ihop var han fortfarande väldigt ung och inte fysiskt färdigutvecklad. Han var ganska långsam och hade inte direkt något klipp i steget. Det har han väl inte nu heller, men har är otroligt allround. Han är inte bara framför mål utan med i speluppbyggnaden och gör sina medspelare väldigt bra.

”Fantastisk avslutare”

– Att han skulle bli den här världsstjärnan, det hade jag inte trott. Träning ger färdighet. Han har gjort det väldigt, väldigt bra, säger Oscar Jansson.

Vad har gjort honom så bra?

– Han har alltid varit en fantastisk avslutare. Han var alltid en envis jäkel som körde extraträning varje dag. Han gnuggade på. Gör man det tillräckligt länge så får man resultat.

– Han har alltid tränat mycket avslut och det är det som är hans absoluta styrka. Han har varit hyfsad med båda fötterna jämt. 

Hur var han som person då?

– Han trodde mycket på sig själv, var väldigt målmedveten och gick sin egen väg. 

– Han fick mycket inspiration av Tom Brady (amerikansk fotboll) kring det hårda jobbet och att vara extremt professionell. Det har tagit honom dit han är i dag. 

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅ / BILDBYRÅN

Skyttekung två år i följd

– Han är väl värd framgångarna för han har jobbat jäkligt hårt för det, säger Jansson.

Målvakten fick spela med reserv- och juniorlaget och i ett par träningsmatcher med Tottenhams A-lag.

Kane fick sitt stora genombrott i Tottenham säsongen 2014/15 när hans målskytte exploderade. 

De två efterföljande säsongerna blev han Premier Leagues skyttekung och nu leder 24-åringen VM:s skytteliga med sin sex gjorda mål.

Hur ska Sverige stoppa honom?

– Man ska fortsätta göra det man gjort och hålla ihop en väldigt tät kollektiv defensiv. De ska inte fokusera på en spelare. Laget med bäst dagsform och med lite tur kommer vinna. 

Sveriges chanser?

– Det är fifty-fifty.

Foto: AFP

Hoppas kunna ta steget

Hur ser du tillbaka på din egen tid i Tottenham?

– Jag hade fantastiska år i England. Jag satt på bänken i division tre men kom tillbaka som allsvensk spelare. Jag är otroligt nöjd över att jag gjorde den resan. Att få och lära av de spelarna jag tränat och spelat med är få förunnat. Jag är glad över att jag tog den chansen, säger Oscar Jansson. 

Vad var det som fattades för att du skulle kunna ta det där avgörande steget?

– Jag är fortfarande mitt i min karriär så jag hoppas att jag fortfarande kan ta det. Jag har gått min väg och är otroligt mycket bättre fotbollsmålvakt nu än när jag gick till Tottenham. Det är väldigt svårt att slå sig fram, man måste vara extremt bra för att lyckas. Det är bara att titta vem det är som står där i dag (Hugo Lloris) så förstår man hur svårt det är att gå hela vägen. 


ARTIKELN HANDLAR OM