Första bilden – så firade han affären

”Vill tacka er alla för kärleken ni gett mig”

Cristiano Ronaldo, 33, lämnar Real Madrid efter nio år i klubben.
Den femfaldige Ballon d’Or-vinnaren är klar för Juventus.
”Jag känner att det är dags för en ny utmaning och därför har jag bett Real Madrid att släppa mig. Jag hoppas att ni alla kan förstå mig”‚ skriver han i ett öppet brev.
När affären var klappad och klar firade stjärnan med ett glas champagne.

Bara minuter efter Champions League-titeln mot Liverpool hintade Cristiano Ronaldo att han kunde vara på väg bort från Real Madrid.

33-åringen anlände till den spanska klubben från Manchester United 2009 för dåvarande rekordsumman 80 miljoner pund (ca en miljard kronor).

Nu, nio år senare, är det dags för nästa steg i karriären. Portugisen är klar för Serie A-klubben Juventus och har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig fram till 2022.

”För alltid en symbol”

Real Madrid bekräftar övergången i ett hyllningsbrev på sin hemsida:

”Real Madrid vill uttrycka tacksamhet till spelaren som visade sig vara den bäste i världen och som bidrog till vår klubbs mest framgångsrika period i historien. Cristiano Ronaldo kommer alltid att vara en av klubbens starkast lysande symboler och en person som vi kommer minnas i generationer. Real Madrid kommer alltid att vara ditt hem”, skriver de.

Kostar en miljard

Juventus bekräftar att de betalar 100 miljoner euro, alltså cirka en miljard kronor, för att lösa ut den femfaldige Ballon d’Or-vinnaren. Lönen uppges ligga på runt 300 miljoner kronor om året.

Ronaldo spenderade nio säsonger i ”Los Blancos”. Han blev klubbens meste målgörare genom tiderna med 451 mål på 438 matcher och vann totalt 16 titlar med klubben.

”Bästa i mitt liv”

I ett känslosamt brev tar han nu farväl av Real Madrid.

”Tiden här har varit den bästa i mitt liv. Det enda jag känner gentemot klubben är en enorm tacksamhet. Jag vill tacka er alla för kärleken ni gett mig.

Men … jag känner att tiden är kommen för att söka en ny utmaning i livet och det är därför jag bett klubben att släppa mig. Det är vad jag känner och jag hoppas att ni alla kan förstå mig.

Real Madrid vann mitt hjärta, hela min familjs hjärtan, och därför vill jag uttrycka min eviga tacksamhet; till klubben, till presidenten, till styrelsemedlemmarna, till mina lagkamrater, till alla tränare, läkare och alla andra som jobbat hårt varje dag. Tack också, än en gång, till alla fans och tack till spansk fotboll. Under de här nio åren har jag haft äran att spela med fantastiska spelare. All respekt till dem.

Nu lämnar jag den här tröjan och det här klubbmärket, men Santiago Bernabéu kommer för alltid att kännas som mitt hem”, skriver Ronaldo, bland annat.

Firade med champagne

Övergången slutfördes under tisdagseftermiddagen. Juventus president Andrea Agnelli flög till Grekland, där Ronaldo just nu befinner sig på semester och spikade de sista detaljerna.

Senare på tisdagen publicerade den portugisiska sajten maisfutebol den första bilden efter offentliggörandet av affären. På bilden firar Ronaldo med ett glas champagne tillsammans med bland andra Agnelli och agenten Jorge Mendes.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.