Hysén: ”Vi får inte göra om samma misstag som AIK”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

FOTBOLL

GÖTEBORG. Det är en annorlunda verklighet för IFK Göteborg.

Ikonen är på väg att lägga av och en match mot AIK är inte längre vad den har varit.

– I första hand tror jag att våra fans vill att vi ska klara oss kvar hellre än att AIK ska missa SM-guld, säger Tobias Hysén, 36.

I mitten av augusti tvingades IFK Göteborgsanfallaren lägga sig på operationsbordet för att få ordning på problemen med menisken i höger knä.

Mot Häcken var han tillbaka i truppen utan att få speltid.

Under torsdagskvällen väntar ett klassikermöte mot ärkerivalen AIK samtidigt som ikonen Hysén är på att avsluta karriären.

Det återstår åtta allsvenska matcher i 36-åringens avskedsturné till elitfotbollen.

Tar du in intrycken i en match mot AIK extra mycket med tanke på att du är på väg att lägga av?

– Nja, det har jag lärt mig att hantera. Jag ringade in de stora matcherna mer förr. Sedan är AIK hemma och borta en match som jag kommer sakna att spela, säger Tobias Hysén snabbt när vi slår oss ned utanför matsalen på Kamratgården efter onsdagens träning. 

En mästare på kommunikation

Få spelare kan upplevas så bra att intervjua eftersom Hysén sällan svarar ointressant, men man måste vara förberedd. Ännu färre fotbollsspelare tycks numera som Hysén vara medveten om  det är en viktig del som framstående fotbollsspelare att svara på frågor och kommunicera till fansen.

Vad betyder den här matchen för era supportrar med tanke på var AIK ligger i tabellen?

– Jag lägger ingen vikt vid att förstöra för AIK. Det viktiga är att vi ska vinna vår match så att våra supportrar ska få andas ut i tre dagar. En vinst betyder egentligen mer för oss i vårt läge än för AIK. 

– Vad som händer för AIK bryr jag mig inte om. Jag vill vinna för att vi verkligen behöver tre poäng.

Tänker fansen likadant?

– I första hand tror jag att de vill att vi ska klara oss kvar hellre än att AIK ska missa SM-guld. Det får man någonstans hoppas. Det blir en krydda på moset om vi skulle vinna att de tappar sina poäng. Men vi måste se till oss själva först och främst.

Hur mycket har ni kniven på strupen just nu?

– Jag tror det är farligt och naivt att vifta bort att vi bara har fem poäng tillgodo till ett kval. Det är två omgångar och sedan kan det försprånget vara borta. Den insikten måste finnas. Det är exakt det problemet som har funnits när de andra storlagen någon gång har åkt ur allsvenskan. 

Varnar för AIK-exemplet

– Jag såg det på nära håll själv 2004 när AIK åkte ur för att jag bodde i Stockholm då. Då var snacket både från AIK själva och media att ”AIK är för bra för att åka ur”. Sedan stod de där med två matcher kvar och var tvungna att vinna. 

– Det har jag försökt säga nu också, att vi måste ha det som drivkraft: vi får inte hamna i det läget. Vi måste vara lite mer desperata tidigt så att vi inte står där med tre omgångar kvar och verkligen har kniven mot strupen. Vi ska ta poängen som behövs så snabbt som möjligt för att vara klara. 

Vilket lag vill du ska vinna SM-guld?

– Jag föredrar inte något av lagen. Ska jag se på hur det sett ur när vi har mött de som är inblandade så är AIK borta matchen där vi inte ens var nära. I den matchen kände jag att vi inte hade något att hämta.

– Det blir också en morot för att göra det så mycket bättre nu på Gamla Ullevi. Så vill jag inte känna igen.

Vem imponerar på dig i AIK?

– Jag kan imponeras av Henok Goitom. Han är ju nästan i min ålder…

Hysén flinar.

– Han gör en stark säsong igen. Det är imponerande att han kan hålla den klassen fortfarande. När man kommer upp i den åldern (Goitom är 34 år) så är det inte så enkelt. 

Orkar 90 min – med vila

Hur många minuter orkar du?

– Jag kanske inte löser 90 minuter. Det beror på vad jag får för roll. Hos oss ska forwards pressa högt och det skulle bli tufft. Får jag tillåtelse att vila emellanåt så tror jag det inte hade varit något större problem.

– Men att gå in och spela från start är kanske inte supersmart. Jag har varit borta i fem veckor. Det handlar om att matchas in lite i lugn och ro, om det går. 

Vi sitter vid en liten soffgrupp nära entrén och receptionen på Kamratgården. På bordet framför oss ligger dagstidningar och magasin. Högst upp ligger den näst senaste utgåvan Offside.

Det senaste numret av fotbollsmagasinet som pryds av IFK Göteborgs Mats Gren och en för sportchefen och föreningen inte så smickrande granskning har ännu inte dykt upp.

– Det numret lär inte hamna överst i högen, säger Hysén och det är svårt att avgöra om det är med ett snett leende eller en ironisk grimas.

Men han framstår som vanligt naket ärlig när han snabbt svarar:

– Allt som stod i Offside… vi som är i föreningen har vetat om det mesta. Vi har ju gått igenom de här sakerna steg för steg. Jag lägger ingen vikt vid det. Sedan är det alltid olyckligt när det händer grejer som skapar negativ publicitet. För mig personligen var det inget dramatiskt. Det var saker som vi känt och saker som har hänt. Jag tror inte det påverkar laget nämnvärt. 

Stötta först, bua sedan

Reagerade du på att era fans inte buade eller krävde att någon skulle avgå efter 1-4 mot Häcken häromdagen när det var en helt annan stämning efter 0-4 mot Häcken förra säsongen?

– Vi var i ett annat läge då, vi skulle vara med i toppen. Nu har fansen varit med och stöttat oss på ett annat sätt. Förväntningarna är inte desamma. 

– Jag har i alla år sagt att de ska stötta oss när matcherna pågår så får de bua när det är slut. Ibland har det varit buande efter 20-30 minuter. Det är lättare för oss spelare att ta buropen efteråt om man vet att fansen gjort sitt för att faktiskt hjälpa oss under själva matchen. 

11 november kan Tobias Hysén lite oglamoröst efter 15 allsvenska säsonger säga tack och adjö till egna spelarkarriären i sista allsvenska omgången, borta mot Örebro.

Är det klart vad du ska få för roll i IFK Göteborg nästa säsong?

– Nej, men vid nästa landslagsuppehåll tror jag vi sätter oss ned och pratar. Jag vet vad vi har pratat om innan, men det måste bli klart också. 

En roll som individuell anfallstränare är vad du hoppas på?

– Exakt hur det kommer utformas är inte hugget i sten. Jag känner att jag skulle kunna vara en resurs på anfallssidan. Om det handlar om att träna kollektivt anfallsspel eller bryta ut avslut- och genombrottsdelar är upp till tränarna i de olika lagen i IFK Göteborg, säger Hysén.

– Jag har egna i idéer, men det blir mer på ett teoretiskt plan om hur man som ung offensiv spelare behöver tänka och vad man behöver träna på för att bli en allsvensk spelare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.