Sverige vände mot Brasilien efter dröminhopp

Inför rekordpublik på Friends Arena hamnade Sverige i underläge i EM-genrepet.

Men efter ett trippelbyte och ett dröminhopp av Johanna Rytting Kaneryd kunde Sverige vända mot Brasilien.

– Jag hade lovat bort min matchtröja till pappa om jag gjorde mål, så jag höll vad jag lovade, säger Rytting Kaneryd efter första landslagsmålet.


TA UT DITT DRÖMLAG I NYA EM-ELVAN 2022 – TÄVLA HÄR

Redan innan stod det klart att det skulle bli publikrekord för damlandslaget. 25 882 personer såg Sveriges träningsmatch mot Tyskland på Friends arena i april 2019. 

Men redan innan EM-genrepet mot Pia Sundhages Brasilien hade över 34 000 biljetter sålts. Det nya rekordet skrev dock till 33 218 personer.

Men det var en chansfattig första halvlek rekordpubliken fick se och lägena som skapades var det Brasilien som hade. Det farligaste kom i den 26:e minuten, men bollen gick i stolpen och det stod 0–0 i paus.

Men fem minuter in i den andra halvleken kom målet. Den svenska backlinjen gick bort sig och Debinha kunde sätta 1–0 bakom Hedvig Lindahl.

Dröminhopp av Rytting Kaneryd

Sverige växlade upp något efter målet och i den 56:e minuten skapade Fridolina Rolfö lagets bästa chans, men Lorena i målet räddade.

Peter Gerhardsson gjorde ett offensivt trippelbyte i den 64:e minuten med Olivia Schough, Johanna Rytting Kaneryd och Stina Blackstenius in.

Det gav resultat direkt. Kaneryd hade inte ens varit på planen i en minut när hon dribblade sig in i straffområdet och snyggt satte sitt första landslagsmål efter en riktig soloprestation.

– Jag vet inte vad som hände. Jag minns bara att Filippa kom mot bollen felvänd och jag skrek: släpp den jag ska ha den. Helt plötsligt hade jag ett friläge och då satte jag den. Det var skönt att jag kände mig kylig i det avslutet, säger målskytten som firande med en gest till sin pappa på läktaren.

– Jag hade lovat bort min matchtröja till pappa om jag gjorde mål, så jag höll vad jag lovade. Jag hade stenkoll på var de satt och såg honom direkt efter målet.

Kanerud hoppas nu att hon spelat sig till en plats i EM-startelvan.

– Det är klart att jag strävar efter att få starta. Jag tror absolut att jag stärkte mina chanser, det är mål han har saknat från min sida och det visade jag i dag.

Hyllar publiken

Kort efter avsparken small det igen. Schough slog en öppnande passning till Jonna Andersson på kanten. Ytterbacken spelade sedan perfekt in till en fri Lina Hurtig som nickade in 2–1.

Hurtig fick ett nytt jätteläge i den 77:e minuten efter Schoughs inspel, men Lorena räddade.

I den 89:e minuten var det i stället Stina Blackstenius som kyligt chippade in 3–1 efter Rebecka Blomqvists genomskärare.

– Jag tror jag själv blev lite chockad, det var inte ett typiskt Stina-avslut, säger Blackstenius och fortsätter:

– Det var bara instinkt, jag såg att hon kom ut och det första som kom till mig var att försöka lägga den över henne.

Det blev också slutresultatet och Sverige fick med sig en seger inför EM som börjar 7 juli.

Här rullar Rytting Kaneryd in 1–1-målet.
Här rullar Rytting Kaneryd in 1–1-målet.
Svenskt jubel.
Svenskt jubel.
Johann Rytting Kaneryd jublar efter sitt 1–1-mål
Johann Rytting Kaneryd jublar efter sitt 1–1-mål
Svenska publiken under matchen mot Brasilien.
Svenska publiken under matchen mot Brasilien.

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.