Gripen av polis efter tv-kuppen

Ilska mot budskapet: ”Vidrigt”

Xherdan Shaqiri blev utsatt för en kupp i live-tv.

Nu rasar det schweiziska förbundet.

”Det här är oacceptabelt”, skriver de i ett uttalande.

I går vann Schweiz med 2–0 mot Nordirland i VM-kvalet. Men det är en händelse efter slutsignal som river ner störst rubriker. Storstjärnan Xherdan Shaqiri blev intervjuad i live-tv när en okänd man stormade sändningen och hängde på Shaqiri en täckjacka.

En jacka som pryddes av det politiskt laddade emblemet UCK – akronymen för Kosovos befrielsearmé.

”Vidrigt och skandalöst”

Bilderna har väckt stor ilska i framförallt Serbien. Serbien har aldrig erkänt Kosovos självständighet och spänningarna länderna emellan har trappats upp på senare tid.

”Vidrigt och skandalöst”, skriver tidningen Kurir som kräver att Uefa agerar och straffar det schweiziska förbundet, som i kraft av hemmaplan ansvarade för arrangemanget.

Gripen av polis

Det schweiziska förbundet låter hälsa att personen som hängde jackan på Shaqiri har gripits av polis och fått tillträdesförbud från arenan Stade de Genève, där matchen spelades.

De fördömer också händelsen.

”Det är oacceptabelt att utnyttja fotbollsarenor, och i detta fall en tv-intervju efter matchen, för att sprida politisk propaganda”, skriver de.

Xherdan Shaqiri såg märkbart förvånad ut när incidenten skedde, men agerade lugnt och tog ganska omedelbart av sig jackan.

”Han agerade föredömligt”, skriver Schweiz förbund.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.