Berglund: ”Då måste vi grisa lite vi också”

Publicerad 2022-05-26

MALMÖ/GÖTEBORG. Senast anklagades Rosengårdsbänken uppmana sina spelare att maska.

Nu väntar en final i Svenska Cupen och då är alla medel tillåtna.

– Det är väl lite fulknep som gäller, säger Filippa Curmark i BK Häcken.

Följ ämnen i artikeln

Det är en toppmatch som väntar i cupfinalen på damsidan. Regerande mästarinnorna Rosengård mot fjolårets cupsegrare BK Häcken.

– Det är kul att spela såna matcher, det visar att det betyder något extra. Så jag tycker bara det är kul att vi har skapat den rivaliteten, att det är toppmatch och stormatch, och jag hoppas att alla runt omkring i publiken också får känna på det, säger Häckens Johanna Rytting Kaneryd.

När lagen spelade oavgjort i damallsvenskan för en månad sen anklagade Häckenspelaren Rosengård för maskning. Kaneryd menade att Bea Sprung fick direktiv från bänken.

– Det skulle jag aldrig göra. Mimmi var väldigt oturligt att hon fick en känning i baksidan. Som ni har sett. Hon har varit borta sen dess så det var ingen maskning, säger Renée Slegers och fortsätter:

– Bea Sprung fick kramp i vaderna men hon vill bara spela fotboll. Hon vill bara springa. Så jag sa till henne att sätta sig ner och få behandling och stretcha lite sen kör vi igen. Men hade det hänt i 60:e minuten hade jag sagt samma sak. Oavsett matchbild och resultat. Du måste sätta dig ner och stretcha. Du kan inte springa med kramp i vaderna. Så det var inte heller någon maskning.

Senast dagens finallag ställdes mot varandra menade Häcken att Rosengårds Bea Sprung fick direktiv att maska från bänken.
Senast dagens finallag ställdes mot varandra menade Häcken att Rosengårds Bea Sprung fick direktiv att maska från bänken.

Tufft spel passar Häcken

Nu väntar ännu en tuff, tajt och fysisk kamp. När de möttes i cupsemifinalen i fjol så var det både grinigt och grisigt.

– Det tror jag definitivt att det kommer vara nu också. Det passar väl dem på något vis bättre. Vi är väl inte kända för att vara det laget eller ha de spelarna heller. Men samtidigt så är det ett steg för oss att ta också för det är många lag som vinner mycket på det. Som Piteå nu borta. Vittsjö borta. De spelar det fysiska spelet och då måste vi matcha det också och inte bara spela fotboll utan även grisa lite vi också, säger FC Rosengårds Emma Berglund.

Finns det någon spelare i Häcken som är extra bra på det där? 

– Curmark. Det är absolut hennes signum. Någonting hon älskar. Det gör henne bra också. Det är väl mer i hennes DNA att göra det än vad det är för vissa andra.

Straffskyttarna klara

Häckenmittfältaren är tveksam till spel efter en hjärnskakning men sticker inte under stolen med att hon är beredd att ta till fulknep och kanske även maskning om det krävs.

– Det handlar om att vara smart. Sen om det handlar om att spela fysiskt eller om det handlar om att ta tid på sig på inkasten, allting handlar ju om att vinna. Så det är väl lite fulknep som gäller.

Två dagar innan finalen körde flera Häckenspelare rehab efter bortamatchen i Piteå. Samtidigt tränade FC Rosengård på straffar.

– Det får se bättre ut på torsdag, säger tränare Slegers när straffläggningen kommer på tal.

– Det är alltid svårt att simulera såna situationer även fast man försöker skapa samma anspänningsnivå så är det svårt att få till det på en tom Malmö IP.

De har i alla fall en lista över straffskyttar redo. Om det skulle behövas.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.