Tillsätter utredning och medger problem

Brommapojkarna agerar efter Sportbladets granskning

Efter Sportbladets uppmärksammade granskning av ungdomsfotbollen inom Brommapojkarna medger styrelsen nu att de känt till problem i organisationen.

En särskild arbetsgrupp tillsätts nu som ska utreda hela föreningens ungdomsverksamhet.

– Med facit i hand så borde vi agerat snabbare och mer kraftfullt, säger ordföranden Manfred Aronsson på klubbens hemsida.

Följ ämnen i artikeln

Sportbladet har under den senaste månaden granskat Europas största fotbollsförening Brommapojkarna. Vi har kunnat visa på allvarliga brister i hanteringen av pojklag och en mörkläggning av problemen från klubbledningens sida.

Händelser som aktualiserades genom splittringen av ett klasslag men som enligt ungdomsledarna som framträder i Sportbladets granskning är systematiska fel som upprepats årligen sedan många år tillbaka i tiden.

Nu agerar IF Brommapojkarna.

”Uppenbart att vi brustit”

sin hemsida skriver föreningens styrelse att de vid ett extra styrelsemöte bestämt sig för att göra en utredning av hela ungdomsverksamheten.

”Styrelsen har både i media och i direktkontakt med flera ledare tagit del av missnöje inom vår ungdomsverksamhet. Det är för oss uppenbart att vi som förening har brustit i hanteringen och uppföljningen av vår ungdomsverksamhet. Styrelsen har därför beslutat att tillsätta en utredning av hur ungdomsfotbollen följer klubbens värdegrund och våra riktlinjer som anges i BP-mallen”, skriver styrelsen.

När Sportbladet träffade styrelseledamoten Mats Örbrink den 8 april förnekade han att det finns några strukturella problem inom föreningen.

– Av de 700 ledarna är det klart att alla inte sköter det som vi vill att det ska göras. Men det är en försvinnande minoritet. Det är inte ett strukturellt problem. Ingen lämnas utanför, vi hittar lösningar, sa Örbrink.

Faksimil från BP:s hemsida.
Faksimil från BP:s hemsida.

Har känt till fel

Nu medger BP istället att de känt till fel redan innan Sportbladets publiceringarna.

– Under hösten fick vi i styrelsen indikationer på att delar av ungdomsverksamheten inte fungerade på det sätt vi önskar. Vi hade en dialog internt om situationen inför 2022 och satte detta som vår högsta prioritet när vi i vintras rekryterade vår nya klubbdirektör. Med facit i hand så borde vi agerat snabbare och mer kraftfullt. Vi beklagar detta och vill med denna utredning få en detaljerad bild av de brister som finns inom vår ungdomsverksamhet, så att vi kan sjösätta tydliga och kraftiga förbättringsåtgärder, säger ordföranden Manfred Aronsson,

Utredningen kommer enligt klubben vara ett stort arbete ”som ges tid och resurser för att identifiera och gå till botten med de brister och problem som finns och hur dessa kan lösas”.

Arbetet ska ledas av klubbens nya klubbdirektör Peter Kleve och vara klart den 30 september.

Läs alla delar i Sportbladets granskning här:

Lämnade åtta barn när laget flyttades

Martin Åslund: Kan bara betecknas som barnmisshandel?

Avslöjar mörkläggningen: Kan bevisa att BP ljuger om allt

17 frågor som BP inte vill svara på

Emil förstod effekten av BP:s behandling efter 26 år: Är ett trauma

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.