Ska säljas för 50 miljoner – kan vara fel matchtröja

Publicerad 2022-04-08

Diego Maradonas tröja som han bar när han gjorde mål med ”Guds hand” i VM 1986 är till salu.

Eller är det verkligen den tröjan som säljs? Inte enligt Maradonas dotter Dalma.

– Jag vet vem som har tröjan men det tänker jag inte säga, säger hon.

Diego Maradonas mål med ”Guds hand” i VM 1986 är ett av fotbollshistoriens mest ihågkomna ögonblick.

Efter matchen bytte Maradona tröja med Steve Hodge. Han har lånat ut tröjan de senaste 20 åren till fotbollsmuseet i Manchester, men nu ska tröjan säljas på auktion.

Auktionsfirman Sothebys hoppas att tröjan ska säljas för runt 50 miljoner svenska kronor. Men frågan är om det är rätt tröja som säljs?

Diego Maradonas dotter Dalma menar att så inte är fallet.

”Har den från första halvlek”

– Han tror att han har min pappas tröja från andra halvlek men han har tröjan från den första halvleken. Jag vill förklara det här för alla så att den som köper tröjan vet om sanningen, säger hon enligt France 24 som hänvisar till den argentinska tv-kanalen 13.

Vem som har tröjan från den andra halvleken enligt Dalma? Det vill hon inte avslöja.

– Jag vet vem som har tröjan men det tänker jag inte säga. Allt jag kan säga är att den tröjan som ska auktioneras ut inte är den som min pappa gjorde mål med, säger hon.

Hon menar att Diego ska ha bytt tröja i paus för att det var så varmt när matchen spelades.

Samtidigt menar Sothebys att de auktionerar ut rätt tröja och att de har anlitat experter som bevisar att det är tröjan från andra halvleken.

”Gjorde omfattande arbete”

”Det var en annan tröja som bars av Maradona under den första halvleken men det finns tydliga skillnader mellan dem. Innan vi släppte ut den här tröjan till försäljning gjorde vi ett omfattande arbete och vi forskade på föremålet för att säkerhetsställa att det var den tröjan som Maradona hade under andra halvlek”, säger en talesperson för auktionsfirman enligt AFP.

Onlineauktionen för tröjan är tänkt att vara mellan 20 april till 4 maj och det återstår väl att se vilken tröja det egentligen är som säljs.

Följ ämnen i artikeln