Kosovare Asllani sjuk i covid-19 – trots hon var fullvaccinerad

BRATISLAVA. Kosovare Asllani drabbades av covid-19 efter OS-silvret, trots att hon var fullvaccinerad.

Sjukdomen tog hårdare än vad stjärnan hade väntat sig och inför premiären i VM-kvalet är formen inte helt hundra.

– Det var annorlunda, jag fick alla symtom som man kan få, säger den 32-åriga landslagsspelaren.

Det var en vecka efter OS i Tokyo på semester hemma i Sverige, som Kosovare Asllani drabbades av coronaviruset. Hon vittnar själv om att det var en tuff tid.

– Man är väl aldrig beredd på att bli sjuk. Jag hade tagit till alla restriktioner, varit försiktig och är dubbelvaccinerad. Som elitidrottskvinna var jag inte beredd på att det skulle ta så mycket på mig som det gjorde. Det var inget jag hade förväntat mig, säger Kosovare Asllani.

Testat hjärtat

Sjukdomen gjorde att hon missade både ligapremiären och den första Champions League-kvalmatchen mot Manchester City. I kvalreturen och den andra ligamatchen var hon däremot tillbaka som inhoppare.

Nu befinner hon sig i Bratislava med det svenska landslaget. Solen steker på den luggslitna Pasienkystadion. Tio svenska spelare valde att träna, mer eller mindre, på fotbollsplanen inför det stundande VM-kvalet.

– Jag tror att det är en vecka i träning nu. Det tar alltid tid med den fysiska statusen, speciellt efter den sjukdomen. Då är det viktigt att framförallt alla tester med hjärtat funkar och är bra. Den tryggheten har jag i mig och klubben har haft otroligt bra koll på mig. De har stegrat mig lite åt gången nu för att inte man ska vara försiktig och inte dra på sig nånting, säger Kosovare Asllani.

Om hon är redo för 90 minuter redan i fredagens premiärmatch mot Slovakien är däremot osäkert. Det blev 45 minuter i Madridderbyt i helgen som var.

– Det känns som att jag är på väg tillbaka. Jag känner mig ändå i bra skick, eller hyfsat bra skick. Jag kände mig ändå pigg när jag kom in senast. Sedan behövs det alltid lite fler dagar för att bli helt 100 procent, säger Kosovare Asllani.

Första VM-kvalmatchen

Flera av de som har drabbats av covid-19 har vittnat om en tuff sjukdom. Det var dock inte det som oroade den svenska mittfältsstjärnan.

– Jag var mer orolig att jag skulle missa Manchester City-matcherna i Champions League, det var väl mina största farhågor, skrattar Asllani och fortsätter:

– Det gjorde ju att jag missade första matchen och den första ligamatchen, men det är inget man kan göra något åt.

På fredag spelar Sverige mot Slovakien i Senec i den första kvalmatchen till VM i Australien och Nya Zeeland 2023.

På tisdag i nästa vecka väntar Georgien på Gamla Ullevi i Göteborg i andra gruppmatchen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.