”Jag vet att det varit bättre att investera i Malmö”

Zlatan i nya boken Adrenalina om investeringen i Hammarby

Zlatan Ibrahimovic vet inte längre var statyn av honom finns.

Han ångrar inte att han gått in med pengar i Hammarby, men beskriver dagarna kring kaoset i Malmö som jobbiga.

”Jag vet att det hade varit bättre att investera i min egen födelsestad”, skriver Ibrahimovic i sin nya bok ”Adrenalina – mina okända berättelser”.

Det är en äldre och, otvivelaktigt, mognare Zlatan Ibrahimovic vi får möta i nya boken ”Adrenalina”, som kommer ut i Italien i dag.

Den är full av återblickar på en lång karriär, men fokus ligger på de senaste åren, tiden som tar vid efter förra boken, skriven ihop med David Lagercrantz för tio år sedan.

”Kallade mig Judas”

Tillsammans med journalisten Luigi Garlando berättar Ibrahimovic, bland mycket annat, om tiden kring avtäckningen av statyn i Malmö på hans födelsedag den 3 oktober 2019 – och kaoset som utbröt när han gick in som investerare i Hammarby några veckor senare.

”Det kändes som ett bra läge att göra något nyttigt i Sverige, för mig var det en gest av tacksamhet mot mitt land. Malmös supportrar tog det inget bra. Det var inte investeringen som sådan, utan en sak jag sa: ’Jag ska göra Hammarby till Skandinaviens största klubb’. Men vad skulle jag säga då? I alla äventyr jag ger mig in på försöker jag göra max. Jag vet att det hade varit bättre att investera i min egen födelsestad, men nu kom den här möjligheten i Stockholm, där jag också valt att bo”, skriver Zlatan, som berättar att dagarna kring det kritiserade beslutet att gå in i Hammarby inte var lätta.

”Det var jobbiga dagar. Jag var orolig för mina släktingar som bor där (i Malmö), det klottrades hos på fasaderna på deras hus. Man kallade mig Judas. I dag vet jag inte var statyn är. Men jag vet att jag står upp fortfarande, vid 40 års ålder.”

”Försökt riva ner mig”

Zlatan beskriver hur det kändes att se statyn dekoreras med en toalettring, halsdukar runt huvudet och se näsan förstöras, för att sedan rivas ner helt och hållet.

”Jag antar att det var ungdomar som gjorde det. De äldre generationerna vet att jag gjort ett och annat bra för Malmö och Sverige. Framför allt tycker jag det är trist för Peter Linde, skulptören som gjort den. Den är väldigt fin: jag med öppna armar. På ett sätt är den här statyn en metafor för mitt liv: var jag än varit har man satt mig på en piedestal och sen försökt riva ner mig. Det händer många framgångsrika människor.”

”Adrenalina – mina okända berättelser” kommer ut i Sverige den 8 december.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.