Marcus Berg berättar om hatet under EM

Efter Marcus Bergs missade målchans mot Spanien vällde hatet in.

På grund av hotbilden fick vakter patrullera familjens hem i Sverige.

– Det är helt sjukt, säger han till Göteborgs-Posten.

Mästerskapet blev det sista Marcus Berg gjorde med det svenska landslaget. Det var planerat sedan tidigare. Men i stället för ett sagoslut överskuggades anfallarens EM av det massiva hat som vällde in efter premiärmatchen mot Spanien.

Sverige hade försvarat sig till ett viktigt oavgjort resultat mot gruppfavoriten Det var bara det att Berg hade ett gyllene läge att skjuta samtliga poäng till Blågult. Alexander Isak stod för en trixig soloprestation och serverade anfallsveteranen ett öppet mål från ett fåtal meter. Avslutet blev minst sagt misslyckat – och bollen smet utanför målvaktens högra stolpe.

– Jag vet att jag skulle ha gjort mål. JAG VET! Förstår du? Skriv att jag är sämst, jag kunde inte bry mig mindre egentligen. Men när det påverkar folk runtomkring en..., säger Berg i en längre intervju med Göteborgs-Posten.

Kommenterade under bilder på familjens barn

För det som hände sedan var otäckt. Hat och hot från människor som ville alltifrån att Berg aldrig skulle få dra på sig den svenska landslagströjan igen till de som önskade livet ur honom.

Missen under EM.
Missen under EM.

– Folk förstår inte. De tycker: ”Du spelar fotboll, du är proffs, du tjänar pengar, du missar en sådan chans – då kan man säga vad som helst”. Det fungerar inte så. Det är helt sjukt. Föräldrar, syskon, fru, barn. Det blir så mycket större än att du bara får en kommentar på nätet, säger Berg.

Utöver att de hotfulla kommentarerna skrevs på Bergs egna sociala kanaler, så attackerades även frun Josefine Ringblom Bergs Instagram. Bland annat till bilder på deras gemensamma barn.

Förundersökning nedlagd

Kommentarerna polisanmäldes av Svenska Fotbollförbundet, men det stannade inte där. Nu berättar Berg att säkerhetspersonal fick patrullera runt familjens bostad i Göteborg för att säkerställa deras trygghet. I bostaden befann sig frun, och deras tre barn. Det äldsta tio år gammalt.

– Samtidigt satt jag på ett hotellrum i Spanien. På grund av mig skulle de känna rädsla och oro, säger Berg.

Efter EM har han flyttat tillbaka till Göteborg, där han spelar allsvensk fotboll för Blåvitt.

En förundersökningen inleddes efter polisanmälan gällande hoten. Den är nu nedlagd eftersom det inte går att styrka vem som har skrivit kommentarerna.

Marcus Berg under matchen mot Spanien i somras.
Marcus Berg under matchen mot Spanien i somras.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.