Kritiken mot David Beckham efter Qatar-kopplingen

David Beckham blir ansiktet utåt för Qatar-VM, enligt The Sun.

För uppdraget uppges han få 1,8 miljarder kronor. Och nu frän kritik.

– Att han främjar en homofobisk och sexistisk regim kommer som en stor chock, säger den kände människorättsaktivisten Peter Tatchell till brittiska Metro.

Kritiken mot att spela herrfotbolls-VM i Qatar behöver vid detta lag knappast en längre förklaring. Enligt människorättsorganisationen Amnesty är det ett land där homosexualitet är olagligt, yttrandefriheten är ytterst begränsad och mänskliga rättigheter inskränks. Dessutom uppges tusentals migrantarbetare ha mist sina liv i föreberedelserna till mästerskapet.

En som öppet ifrågasatt valet att tilldela landet VM är den svenska landslagsspelaren Magdalena Eriksson.

Samtidigt som kritiken är hård har den engelske landslagslegendaren David Beckham uppgetts vara den som blir ansiktet utåt för mästerskapet. Enligt The Sun får han knappa två miljarder för detta.

”Det är inte en trevlig regim”

Nu har därför kritiken även riktats mot honom. I en intervju med Metro uppmanar den brittiske människorättsaktivisten Peter Tatchell världsstjärnan att tänka om.

– David Beckham har varit en allierad när det kommer till homosexuellas och kvinnors rättigheter. Hans arbete för Qatar kan seriöst skada hans rykte, säger han.

Tatchell går vidare med att beskriva läget i landet.

– Människor har gripits bara för att de ”ser gay ut”. Det är inte en trevlig regim, säger han.

”Pratat om fotbollens kraft”

Beckham har än så länge varken bekräftat eller förnekat den påstådda ambassadörsrollen, som uppges sträcka sig över ett decennium. Så sent som i samband med helgens Formel 1-lopp i Qatar var Beckham på plats, och syntes krama om den qatariske affärsmannen Nasser Al-Khelaifi, som har en ledande roll i flera statliga bolag.

Förvisso är han också ordförande för Paris Saint-Germain, som Beckham tidigare spelat för.

– Han (Beckham, reds. anm.) har alltid pratat om fotbollens kraft för att förändra och förbättra. När vi nu närmar oss ett år till mästerskapet kommer han ansluta sig till det breda fotbollssamfundet som går samman för fotbolls-VM 2022, säger en talesperson för Beckham till The Guardian, enligt Metro.

David Beckham var på plats under helgens F1-lopp i Qatar.
David Beckham var på plats under helgens F1-lopp i Qatar.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.