Superettan

Daniel Kindberg har nominerats till ÖFK:s styrelse

Av: 

Josip Ladan

FOTBOLL

Friad i hovrätten och därmed disponibel för en återkomst i svensk fotboll.

Nu har Daniel Kindberg nominerats till ÖFK:s styrelse inför kommande årsmöte.

– Jag är väldigt glad och stolt över medlemmarnas stöd, säger Daniel Kindberg till Sportbladet.

ÖFK:s tidigare ordförande mellan 2010 och 2018 åtalades för omfattande ekonomisk borttslighet, bland annat för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

En enig hovrätt friade Kindberg på samtliga åtalspunkter i början av december, vilket innebär att han nu kan återta en post i svensk elitfotboll.

Stödet finns, åtminstone bland en del av ÖFK:s medlemmar. För Fotbollskanalen berättar valberedningens ordförande Bert-Ove Svande att Kindberg har nominerats till styrelsen.

Öppnar upp för en återkomst

Själv är Daniel Kindberg öppen för en återkomst till Östersunds FK, givet att vissa saker uppfylls.

– Först och främst vill jag inte vara en del av något smutsigt spel, att vara ett ”wildcard” på ett årsmöte är inget jag är intresserad av. För mig som demokrat är föreningsdemokratin viktig. Det enda är att jag är tveksam till är viss kompetens och hur den behandlat ÖFK de senaste åren, säger han och fortsätter:

– Utöver det vill jag ha samtal med de investerare som lagt in stora summor i föreningen, för att se hur de vill gå vidare med pengarna - antingen genom återbetalning eller ny satsning. Som sista punkt är det viktigt för mig att spelarna känner sig trygga och att de vill att jag ska vara med.

Kindberg poängterar det sistnämnda, eftersom han anser att ”spelarna är fokus nummer ett i en fotbollsklubb”. Utöver det krävs ett omfattande utredningsarbete om hur det ligger till med Östersunds FK som klubb.

– En due diligence-process är väldigt viktig att genomföra - man måste känna till kring hur det står till i klubben som ändå ska betala tillbaka i runda slängar 40 miljoner. De är i superettan och har 10-12 spelare under kontrakt - den nedmonteringen sedan 2018 är svår att jämföra med något annat i svensk fotboll.

”Människor är inte dumma”

Stödet från medlemmarna har han känt, berättar han.

– Jag är väldigt glad och väldigt stolt, även om jag känt till stödet som visas och har visats. Många har sms:at eller ringt och sagt att de har nominerat mig. Jag har varit oskyldig hela tiden och har blivit friad av en enig hovrätt, betonar Daniel Kindberg som är medveten om vad en återkomst kan innebära rent medialt.

– Diskussioner gör mig ingenting. Jag har levt i mediernas mittpunkt i många år, ljuger man inte så har man inget att oroa sig för. Och det har jag inte gjort.

Slutligen ger Daniel Kindberg sin syn på föreningens nuvarande status.

– Man har lånat upp sig och ska betala tillbaka - truppen var värd 100 miljoner när jag lämnade. Man har inte ens 1000 personer på en allsvensk match under hösten. Det är någon som har haft väldigt mycket otur väldigt många gånger. Det är mycket som är väldigt märkligt, i alla fall för mig. Man måste vara transparent och öppen. Människor är inte dumma, det vill veta vad som sker, avslutar Kindberg.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Superettan

LÄS VIDARE

Kindberg i lång intervju efter friande domen: ”Östersund förkastade, fördrev och pissade på mig”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Superettan

Östersunds FK

Daniel Kindberg