Fotbolls-EM

Blackstenius: ”Varför är jag inte mer nervös?”

Av: 

Anna Rydén

FOTBOLL

Det har gått sju år sedan Stina Blackstenius sköt Sverige till ett EM-guld.

Nu hoppas hon kunna göra det igen.

– Jag har någonstans landat i att jag älskar att spela de stora matcherna, sgäer 26-åringen.

Senast Sverige vann ett EM-guld var 2015. Det var i F19-EM som Sverige besegrade Spanien i finalen efter två mål av Stina Blackstenius.

Den svenska anfallaren tog dessutom hem titeln som turneringens skyttedrottning.

PLUS: Charles, 75: ”DET är bättre än gymmet”


– Det är mycket som ska stämma i ett mästerskap för att man ska ta sig dit och göra de här målen som man vill göra som anfallare. Sen handlar det alltid om en lagprestation. Man går inte igenom ett mästerskap om inte laget är på en bra plats och presterar den bästa fotbollen när det väl krävs, säger hon.

Stina Blackstenius och lagkamraterna tackar av publiken på Friends Arena efter matchen mot Brasilien.

Blir inte nervös

Sen dess har anfallaren blivit Sveriges främsta målskytt i OS-sammanhang med sina sju mål och hon avgjorde både åttondelsfinalen och kvartsfinalen i VM 2019.

Så vad är det som gör att Stina Blackstenius trivs så bra i stora mästerskap?

– Det där är en så svår fråga att svara på. Jag har någonstans landat i att jag älskar att spela de stora matcherna. Det är många gånger jag har funderat över den här nervositeten som jag ibland känner att jag inte har när det kommer till såna här stora matcher, säger hon och fortsätter:

– Man blir så här ”Varför är jag inte mer nervös?”. Jag ska spela några av de största matcherna i mitt liv och ändå känner jag inte den här nervositeten utan jag känner bara att jag verkligen, verkligen njuter av tillvaron. Jag tror att jag är ganska bra på att ta med de känslorna in i ett mästerskap och bli väldigt fokuserad på vad det är som ska göras. Sen vad det är som gör att målen kommer i mästerskap det är svårt att svara på.

”Jag ska spela några av de största matcherna i mitt liv”, säger Blackstenius inför EM.

Siktar mot Wembley

I vintras flyttade 26-åringen till norra London och skrev på för storklubben Arsenal. Det innebär att sommarens mästerskap spelas i hennes nya hemland och när Blackstenius kliver in i den här uppladdningen gör hon det med en självklarhet och pondus.

– Jag känner att det har varit en positiv utveckling. Det är lite den känslan jag har gått och väntat på.

Den 9 juli inleder Sverige sitt EM-äventyr i Sheffield mot regerande mästarinnorna Nederländerna och även om de svenska spelarna är tydliga med att det gäller att ta en match i taget så finns målet längre fram.

Det är den 31 juli då EM-finalen spelas på Wembley i London, men inte ens ett fullsatt Wembley skulle göra Stina Blackstenius särskilt nervös.

– Det är klart det finns en nervositet men den starka känslan av att jag verkligen tycker att det är jobbigt finns inte. Jag tycker mer det är häftigt. En mer exalterad känsla. Det är målet så klart att sikta mot en final på Wembley.

Och då vet du hur man avgör?

– Haha, vi får se. Jag hoppas att jag har en bra känsla när det kommer till sånt men det är alltid svårt att säga på förhand. 

Hör en längre intervju med Stina Blackstenius i Sportbladets EM-podd Femme Plus.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Thorén: Dags att vakna ur lyxslummern

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM

Damlandslaget i fotboll

Stina Blackstenius