Allsvenskan i fotboll

”Det skulle betyda allt med landslaget”

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Det vimlar inte av friska och formstarka försvarare i Blågult.

Öppnar det för en joker från allsvenskan?

Alex Milosevic, Hjalmar Ekdal eller Linus Wahlqvist nämns som alternativ.

– Det skulle vara en stor ära, säger Wahlqvist.

Janne Andersson har alltid haft ett gott öga till allsvenskan. Försvarsuppsättningen i landslaget är något svajig för stunden och framför allt tre spelare har nämnts som alternativ för VM-kvaltruppen som tas ut under tisdagen: Alexander Milosevic, Hjalmar Ekdal och Linus Wahlqvist.

Milosevic, som sannolikt är närmast en plats, var avstängd för AIK under gårdagens match mot Degerfors. Mittbacken är själva garanten för Gnagets fina försvarsspel och utan honom åkte topplaget på en oväntad förlust.

– Jag tycker att jag borde vara på tapeten efter mina prestationer. Fortsätter jag att prestera som jag gör så tycker jag i alla fall att jag förtjänar en chans. Att sätta på sig den svenska landslagströjan är det finaste man kan göra, det är alltid en ära, sa han nyligen till Fotbollskanalen.

”Har bitar av mitt spel som är unika”

Djurgårdens Hjalmar Ekdal är årets försvarssensation i allsvenskan. Efter ett starkt debutår i Sirius har han i Djurgården vuxit ut till en av seriens allra bästa mittbackar.

– Nej, det har jag inte. Jag har verkligen lärt mig seniortänket i fotbollen nu. Det här är ju bara min andra säsong i allsvenskan. Jag har mognat. Positionsspelet, stabiliteten och riskminimeringen. Dessutom har jag behållit bitarna i mitt spel som är lite unika: förmågan att ta fram bollen och vara lite kylig med den.

Hur ser du på landslagschanserna?

– Jag vet inte riktigt. Ärligt talat har jag inte tänkt så mycket på det. Det är inget jag hoppas på, men om jag i framtiden skulle bli aktuell så är det en stor ära. Men jag är fortfarande ny på den här nivån och sitter inte och hoppas på en uttagning direkt.

Vill spela med brorsan

Din bror Albin har varit en viktig landslagsspelare i många år. Pratar ni om Blågult?

– Nja. Vi pratar inte om landslaget specifikt, men vi pratar ofta om att eventuellt spela tillsammans i framtiden. Båda tycker att det hade varit en dröm. Men var det sker återstår att se. Det är svårt att anpassa sina karriärsval utifrån en sådan önskan, men hade det hänt så vore det otroligt kul.

Vilken försvarare från allsvenskan tycker du har stuckit ut?

– Först och främst: min mittbackspartner från Djurgården, Jacob Une Larsson. Han är kanske inte underskattad men går under radarn och är stabil. Dessutom har båda AIK:s mittbackar gjort det jävligt bra och har hyllats med all rätta.

Linus Wahlqvist då?

IFK Norrköping försvarsgeneral kan spela både mittback som högerback och har en slags hybridroll i Peking. Efter en rätt svag höst 2020 har Wahlqvist under årets säsong varit en av seriens bästa backar.

– Jag är stark och skadefri och har fått förtroende från Rikard Norling. Då växer man. Jag känner mig jävligt stark och har en hög nivå i mig, säger Wahlqvist.

Wahlqvist om Janne: ”Han gav mig chansen”

Han spelar som en av tre mittbackar i Pekings uppställning.

– Men jag ser mig mest som högerback, ändå. Den här hybridrollen, som du säger, jag har i Norrköping passar mig bra. Jag agerar liksom högerback fast från en mittbacksroll och har utvecklat offensiven.

Andersson har alltid haft ett gott öga till sin gamla adept från Norrköping. Förbundskaptenen tog upp honom i Pekings a-trupp och har även tagit ut honom i Blågult genom åren.

– Det hade varit en stor bonus att komma med i landslaget. En stor ära. Jag har varit med där från P-15 till det ”riktiga” landslaget. Landslaget är så mycket mer än fotboll. Det handlar om att representera sitt land. Det betyder allt. Alla vill spela där och jag också. Jag kommer jättegärna med, men det är inget jag springer runt och tänker på.

Hur är din relation till Janne?

– Just nu är den inte så stor. Men han satsade på mig I Norrköping och gav mig mitt första kontrakt. Han tog också ut mig till landslaget. Vi har haft en bra relation genom åren. Janen är en bra person och tränare, men när han är förbundskapen så läggs relationen lite på is.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är truppen till VM-kvalet mot Kosovo och Grekland

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Herrlandslaget i fotboll

Linus Wahlqvist

Janne Andersson

Alexander Milosevic