Över 20 miljoner på spel i kväll

Sjöstrand: ”Årets viktigaste landskamp”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Över 20 miljoner kronor på spel.

I kväll spelar landslaget årets viktigaste match.

– När det väl gällt mycket har vi klivit fram och levererat en bra match, säger Emil Forsberg.

Det har inte varit helt enkelt att förstå Nations League-formatet med dess divisioner, slutspel, betydelse för framtida seedning och platser i VM-playoff.

Men när turneringen nu ska avslutas de kommande dagarna börjar en del saker klarna, som att Sverige måste besegra Kroatien på Friends för att ha en chans att hålla sig kvar i A-divisionen.

Blågult ligger sist efter fyra förluster på fyra matcher. Men Kroatien har bara tagit tre poäng (mot Sverige hemma) och kan alltså passeras vid svensk seger och förutsatt att kroaterna inte tar fler poäng än Wettergrens gäng i den sista omgången på tisdag. För det är inbördes möten som går först och det räcker i så fall med 1–0 för Sverige på lördagskvällen. Då är Sverige före på bortamål (matchen i Zagreb slutade 2–1).

Jumbon i gruppen flyttas ner till B-divisionen.

Men med tanke på hur svårt Sverige haft det i höst i den stentuffa gruppen med fyra förluster på fyra matcher är frågan befogad vad som är viktigast: stanna kvar i A-divisionen och möta de bästa men oftast förlora eller möta mer jämbördiga motståndare i B-divisionen och vinna oftare?

Emil Forsberg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Emil Forsberg.

”Vill möta de bästa”

För Robin Olsen är svaret givet:

– Spela i A-divisionen. Det är där man vill spela. Man vill möta de bästa, säger målvakten.

Emil Forsberg:

– För oss är det viktigast att stanna kvar i A-divisionen. Vi har visat under många år att när det väl varit en viktig match på spel där det gällt mycket har vi klivit fram och leverat en bra match. Det är exakt det vi siktar på igen mot Kroatien.

För Sveriges seedning i lottningen av VM-kvalet i december spelar matchen ingen roll. Det är redan klart att landslaget hamnar i andra seedningsgrupp.

Men det finns ett viktigt skäl till att hålla sig kvar i den högsta divisionen och det stavas pengar.

Räknade med tre fulla hus

Lagen i A-divisionen fick 23,1 miljoner kronor bara för att deltaga (solidaritetsersättning, som det så fint heter) den här säsongen mot 15,4 miljoner för lagen i B. Sverige har bara där 7,7 miljoner skäl att vinna i kväll (summorna i Nations League kan förstås förändras i framtiden). Det är välbehövliga pengar i dessa tider.

– Ja, så är det förstås, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Och släpps publiken in igen på fotboll (nästa Nations League-upplaga spelas först 2022/23) drar förstås toppnationer i A-divisionen betydligt fler åskådare än motståndare i B-divisionen.

– Vi räknar med att det hade varit tre utsålda Friends den här hösten mot de här tre toppnationerna och det innebär 30 miljoner kronor i nettointäkter, säger Sjöstrand.

När Sverige låg i B-divisionen hösten 2018 och mötte Turkiet och Ryssland var inte Friends halvfullt. Mot mindre namnkunniga lag ligger dessutom snittpriserna på biljetterna lägre, så skillnaden i biljettintäkter på A- och B-divisionen kan landa på 15 miljoner kronor (nästan lågt räknat).

Ihop med solidaritetsersättningen landar vi alltså på över 20 miljoner kronor i skillnad på A- och B-divisionen.

Är det här årets viktigaste landskamp för herrlandslaget?

– Ja, så som det utvecklat sig så är den jätteviktig, säger Sjöstrand.


Grupp A1 i Nations League
Grupp A2 i Nations League
Grupp A3 i Nations League
Grupp A4 i Nations League
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.