Mejla

Simon Bank

Bank: Okej? Nu tar vi dom, nu tar vi dom

FOTBOLL

Knäcka Polen, få slovaken på fall.

Men först uppvärmning och en chans att rita om kartan för Janne Andersson. Finland på andra sidan.

Okej? Nu tar vi dom, nu tar vi dom.

Sorry. Sverige kanske ska ligga lågt med hockeyreferenserna den här veckan.

I kväll kommer Finland till Friends Arena, och för en gångs skull är de inte bara birollsinnehavare. För en gångs skull är det lika intressant att se om Tim Sparvs knä håller eller hur läget är med vrålhete Teemu Pukkis vrist.

Pukki spelar inte i kväll. Men finländarna ska till EM, de också.

För Markku Kanerva och hans lag är det här okänd mark, det mest kända citatet i finsk fotbollshistoria hördes i radio när de missat VM-chansen 1998 efter att fyra finländare hjälpts åt att skicka in bollen i eget mål mot Ungern:

”Detta olyckliga folk. Detta erbarmerliga fotbolls-Finland”.

Det viktigaste Sverige kan få ut

Ett kvarts sekel senare är de med för att tävla, vilket så klart gör den här matchen lite annorlunda, lite mer laddad, lite mer intressant. Om det nu skulle behövas. Janne Andersson har ju sitt att tänka på. Känner jag honom rätt har han redan en tämligen klar idé om vilken elva som kommer att springa ut på La Cartuja om lite mer än två veckor, han vet vilka mittbackar han helst vill starta med, vilket anfallspar som kan passa bäst, vilken vänsterback som står först i kön.

I bästa fall kan träningsmatcherna mot Finland och Armenien leda till att han vet.

I näst bästa fall kan de leda till att han inte vet alls.

Det i särklass viktigaste Sverige kan få ut av finnkampen i Solna i kväll är känslan av att grundspelet sitter, att automatiken och reflexerna är på plats i sättet att pressa, sjunka, anfalla. De inledde våren med Zlatan Ibrahimovic som fyrtorn i det offensiva spelet, nu behöver de ta ett steg tillbaka till en mer bekant fotboll igen. Och inom systemet, det etablerade sättet att spela, finns det absolut spelare som har en del att slåss för nu.

Om Robin Olsen skakar av sig halvannan månad på bänken är han given som förstemålvakt. Om Marcus Danielson imponerar har han en superchans att ta plats bredvid Victor Nilsson Lindelöf i EM. Om Sebastian Larsson är gedigen lär ingen flytta honom från en plats någonstans på mittfältet mot Spanien. Och om Marcus Berg gör en Marcus Berg-insats lär han starta i EM också. Emil Forsberg flyttar man inte.

Det där är spelare som kan få Janne Andersson att veta något.

Det finns andra.


Guide: Allt om fotbolls-EM 2021 – spelschema, grupper och tv-tider

Sist in i en svängdörr

Pierre Bengtsson kan ställa till det för hela trupputtagningen. Viktor Claesson kan ta ett steg närmare startelvan. Och Robin Quaison kan åtminstone visa att han är ett fullgott alternativ som en av två anfallare.

Alla vet att Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson, Albin Ekdal, Kristoffer Olsson, Dejan Kulusevski och Alexander Isak står vid sidan med stadiga startplats-aktier. Pierre Bengtsson vet att han kommer sist in i en svängdörr, med jobbet att tränga sig förbi antingen Martin Olsson eller Augustinsson.

Finland är inte Spanien (även om det är på sin plats att gratulera de tappra i Villarreals finska peña, som hängt i i femton år och äntligen fick fira en stor, stor titel i onsdags), men de är tillräckligt motstånd för att ge en del indikationer i sista sväng inför ett EM-slutspel. Det är klart att det betyder något. Fungerar lagspelet, med enskildheter som glittrar är det ett svar som väcker frågor. Blir det en halvlam vänskapsmatch med bleka insatser så är det också ett svar, på sitt sätt. Fotboll är inte ishockey (som tur är, kanske), det är fyra år mellan mästerskapen och spelare får inte så väldigt många chanser att visa att de vill vara med.

I kväll har en handfull spelare näst sista chansen att visa att de vill vara med och spela också. EM, nu är det fotbolls-feber, och det var längesedan Finland hjälpte till med att skicka in bollen i eget mål. Den här gången måste Sverige göra jobbet själva.

Allt inför fotbolls-EM
Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

TA UT DITT DRÖMLAG I EM-ELVAN HÄR

Av: 

Simon Bank

Publisert:

LÄS VIDARE

Avslöjar: Sveriges startelva mot Polen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Janne Andersson

Herrlandslaget i fotboll

Fotboll

Pierre Bengtsson

Robin Quaison

Ludwig Augustinsson